Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to hit wszelkich imprez, więc nie może ich zabraknąć w Sylwestra. Naturalnie smakują wybornie przez cały rok, ba nawet z gracją ozdobią niejeden wigilijny stół. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, po rozmrożeniu będą nadal kusić smakiem, urodą i aromatem.

Jak zawsze przepis jest opisany drobiazgowo i czytelnie. A do tego dorzuciłam kilka bardzo przydatnych rad. Zapraszam do tej kulinarnej uczty i życzę smacznego!

 


Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – przepis

Składniki – ciasto:

drożdżowe paszteciki
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
  • 600 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 60 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki cukru lub miodu
  • rozmącone jajko lub 1/4 szkl. mleka + trochę maku do ozdoby pasztecików

Składniki – farsz

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 50-100 g suszonych grzybów (ja dałam 50 g) – warto je wcześniej namoczyć*,
  • 1 duża cebula + trochę tłuszczy do podsmażenia,
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

I. Ciasto drożdżowe:

  1. Drożdże i cukier rozpuść w 1 szkl. letniego mleka i odstaw na bok do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuść i połącz je z pozostałą 1 szkl. mleka oraz jajkami (2 szt.).
  3. Do dużej miski dodaj mąkę przesianą z solą, rozpuszczone drożdże i mleczną mieszankę. Wyrób ręcznie gładkie i elastyczne ciasto – jeśli będzie się kleić to dodaj jeszcze mąkę. Gotowe drożdżowe ciasto włóż do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Ja najczęściej stawiam je obok kuchenki, na której coś się gotuje :).

II. Farsz:

  1. Cebulę poszatkuj i zeszklij na tłuszczu.
  2. Kapustę i grzyby razem z wodą, w której się moczyły przełóż do garnka i gotuj do miękkości kapusty. Potrwa to około 1 godziny, włącz wówczas wentylacje, bo kapusta ma silny i bardzo smaczny aromat. Często mieszaj kapustę i w razie potrzeby dolej wody, jeśli ta zbyt szybko wyparuje. Ugotowaną i miękką kapustę z grzybami odcedź i, gdy całość będzie letnia posiekaj nożem. Im mniejsze kawałki tym będzie smaczniej.
  3. Połącz ze sobą kapustę z grzybami i podsmażoną cebulkę – wymieszaj i dopraw solą i pieprzem według swoich preferencji. Pieprz będzie tu kluczową przyprawą.

III. Finał:

  1. Ciasto drożdżowe podziel na 2 równe części i rozwałkuj w kształt prostokąta. Każdy prostokąt przetnij na pół, tak, aby powstały 2 długie paski. Nałóż na nie farsz i zwiń, jak roladę, a następnie pokrój w 5-centymetrowe krążki.
  2. Gotowe paszteciki poukładaj na blaszce do pieczenia (tej dużej seryjnie dołączonej do piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem.
  3. Paszteciki piecz ok 20-25 min w 180ºC grzałka góra-dół – aż się zarumienią.

 

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami – rady*:

Namaczanie grzybów

Grzyby opłucz na sicie, następnie zalej je zimną wodą i odstaw na kilka godzin lub na całą noc. Następnie dodaj do nich kapustę i całość gotuj zgodnie z przepisem powyżej.

Zawijanie pasztecików:

Paszteciki możesz również przygotować w formie rogalików.  Ciasto podziel wówczas na 2 części i rozwałkuj je na 2 okrągłe placki o grubości 1-go cm. Podziel ciasto na trójkąty i nakładaj na nie farsz i zawijaj od szerszej strony.

Paszteciki można wcześniej przygotować i zamrozić.

Świeżo przygotowane i wystudzone paszteciki połóż na deseczce wyłożonej folią spożywczą i włóż je do zamrażarki. Ważne, aby paszteciki w tym czasie nie dotykały się, bo się skleją, a tego nie chcemy. Po godzinie wyjmij zamrożone już paszteciki i przełóż do pojemnika z zamknięciem i ponownie schowaj do zamrażarki. Na tym etapie paszteciki mogą się już dotykać – to nie zaszkodzi ich urodzie:) Tak przygotowane paszteciki można mrozić przez 3 miesiące.

Rozmrażanie pasztecików

Zamrożone paszteciki połóż na talerzyku, w temperaturze pokojowej dojdą do siebie w maksymalnie 2 godziny.

Jak podawać?

Najlepiej smakują, jako zakąska do barszczu czerwonego – przepis na niego znajdziesz tu.

Można je również podgrzewać w piekarniku – 10 minut w 150ºC dobrze im zrobi. Tylko pamiętaj, że częste podgrzewalnie nie służy potrawom 🙂

 

Zobacz też inne sylwestrowe propozycje:

Wystarczy “kliknąć” zdjęcie 🙂

barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz czerwony na zakwasie

 

sałatka śledziowa
Śledź po pierzynką

 

Ryba w zalewie ostowo-pomidorowej
Ryba w zalewie pomidorowej

 

Warzywny keks
Wytrawny keks z warzywami

 

Frytki z dyni z piekarnika
Frytki z dyni – pyszne i szybkie 🙂

 

Bliny przepis podstawowy
Bliny z łososiem i śmietaną

 

Blok kakaowy
Blok czekoladowy z orzechami – słodki smak dzieciństwa 🙂

 

Sernik bez pieczenia z twarogu z wiaderka
Sernik na zimno z twarogu z wiaderka

 

biszkopt z pinką
Lekki smaczny biszkopt z pianką truskawkową 🙂

 

Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych
Szybkie rogale drożdżowe – przepis dla leniwych

(Odwiedzono 11 099 razy, 2 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *