Brownie, czyli murzynek po polsku

Murzynek / brownie, to jedno z pierwszych ciasto, jakie jadłam w dzieciństwie. Tata je piekł, a my mu wzorowo przeszkadzaliśmy 😉 Brawnie polecam wszystkim. W tym wydaniu jest bardzo aromatyczny, dzięki dużej ilości orzechów. A intensywnie czekoladowy smak zniewoli Wasze kubki smakowe:)

 

Składniki (ciasto):

  • 150 g czekolady deserowej,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych,
  • 150 g mąki tortowej,
  • 6 jajek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • 1 aromat migdałowy

Składniki (polewa):

  • 150 g czekolady deserowej,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki śmietany kremówki,
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie (ciasto):

  1. Czekoladę siekamy na kawałki i dodajemy masło. Całość roztapiamy w kąpieli wodnej – pamiętając o częstym mieszaniu.
  2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 cukru.
  3. Do masy czekoladowej stopniowo dodajemy żółtka, pozostały cukier, miód, orzechy, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawy – dokładnie łączymy składniki. Na końcu dodajemy sztywne białka. Wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Blachę o wymiarach 22×29 cm wykładamy papierem do pieczenia. Powinien on wystawać poza brzegi formy. Ciasto wlewamy na blachę i pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku  przez około 30 minut w 180°C (termoobieg).

Przygotowanie (polewa):

  1. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej (na garnek z odrobiną wrzącej wody wkładamy metalową miseczkę, w której będziemy rozpuszczać składniki).
  2. Gdy czekolada będzie płynna zdejmujemy ją z ognia i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Po lekkim przestudzeniu polewa jest już gotowa.

Przygotowanie (finał):

  1. Wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową. Całość posypujemy płatkami migdałowymi.

Polecam to proste ciasto, jest idealne na rodzinne przyjęcie.

Bez okazji również można je upiec i delektować się nim w doborowym towarzystwie;).

Brownie, murzynek
Brownie, czyli murzynek po polsku

Życzę smacznego!

Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014

Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 62 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

One Reply to “Brownie, czyli murzynek po polsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *