Muffinki migdałowe – mają na Ciebie ochotę ;)

Migdałowe muffinki to moje ostatnie odkrycie – są syte, smaczne i szybkie w przygotowaniu. Nie potrzeba nam nawet miksera. Czas ich przygotowania to minuta? Reszta to niecierpliwe wyczekiwanie przed piekarnikiem, aż się upieką 🙂

Ponieważ ostatnio mam mało czasu, bo moje dzieci troszkę chorują, to szukam ekstremalnie łatwych i szybkich w przygotowaniu przepisów.

Ten okazał się być strzałem w dziesiątkę – dzieci zajadają się tymi babeczkami na drugie śniadanie lub podwieczorek. A dla mnie to deser idealny.

 

Składniki na ok 12 szt:

  • 2 banany,
  • 1 jajko,
  • 150 ml mleka krowiego lub roślinnego,
  • 200 g zmielonych migdałów,
  • 50 g mąki tortowej orkiszowej,
  • 6 łyżek syropu klonowego,
  • 2 kostki startej gorzkiej czekolady,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką rózga i umieść w sylikonowych foremkach do muffinek. Piecz w  180°C przez około 15-18 minut – do suchego patyczka.

 

To bardzo prosty i przyjemny przepis na muffinki migdałowe.

Podoba mi się w nim to, że nie mikser jest zbędny – czyli mniej do zmywania 😉

 

Migdałowe muffinki są bardzo syte, więc bez obaw – wiele ich na raz nie zjecie 🙂 Choć zawsze możecie próbować 🙂

 

A jeśli chcecie poznać przepis na cudowne babeczki marchewkowe, to zapraszam do pobrania bezpłatnego E-booka z 10 przepisami na warzywne przekąski na słodko i nie tylko 🙂

 

Ps. Polecam Twojej uwadze również:

Biszkopt z migdałów

 

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe ze zmielonymi migdałami

 

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe z kremem

 

 

 

 

 

 

Muffinki czekoladowo-rumowe

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 334 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

10 Replies to “Muffinki migdałowe – mają na Ciebie ochotę ;)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *