Kokosowy pudding chia z mango – kusi i pobudza zmysły

Pudding chia pierwszy raz jadłam w kawiarni podczas babskich ploteczek. Bardzo mi smakował i od razu zaczęłam kombinować, jak można go zrobić samodzielnie w  domu. Jakie było moje zdziwienie, gdy okazało się, że przepis na kokosowy pudding jest tak prosty! Szybko stał się moim deserowym ulubieńcem. Zyskał uznanie dzięki niezwykłemu aromatowi, bardzo ciekawej konsystencji i przede wszystkim smakowi.

Połączenia słodkiego mango, zmysłowego kokosa i tajemniczego chia musi być kuszące!

A  jeśli dodam, że nasiona chia poprawiają przemianę materii, dają uczucie sytości, i  wzmacniają układ kostny, to już chyba nie będę musiała Was dłużej zachęcać, co? 😀

Zapraszam do wspólnego rozpieszczania zmysłów!  😀

 

Składniki:

– 400 ml mleczka kokosowego,

– 1 łyżka jasnego miodu,

– 1 dojrzałe mango zmiksowane na gładko,

– 4 płaskie łyżki chia

– opcjonalnie świeże owoce do dekoracji lub prażone płatki migdałowe

 

Przygotowanie:

  1. Mleko kokosowe dokładnie mieszamy z miodem.
  2. Następnie dodajemy nasiona chia i energicznie mieszamy trzepaczką rózgą, aby nasionka nie opadły na dno (bo wówczas powstaną nieestetyczne grudki). Odstawiamy na 15 minut.
  3. Po wskazanym czasie ponownie mieszamy masę i przelewamy do salaterek, które zabezpieczamy folią aluminiową. Pozostawiamy w lodówce na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc 🙂 .
  4. Pudding z chia
    Pudding z chia

    Gotowy pudding chia ozdabiamy musem z mano i ulubionymi owocami.

Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni doskonale wzbogacą aromat deseru.

Moimi ulubionymi dodatkami są borówki i jeżyny, ale maliny sprawdzą się równie dobrze.   Mam nadzieję, że Was skusiłam, bo zdecydowanie warto 😀

Życzę smacznego dnia 😀

(Odwiedzono 171 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

15 Replies to “Kokosowy pudding chia z mango – kusi i pobudza zmysły”

  1. Wspaniały deser! Wygląda znakomicie a składniki wskazują na to, że smakuje równie dobrze. Dziękuję za inspirację. „Chia” to obecnie bardzo rzadki wyraz w moim słowniku kulinarnym. Czuję, że niedługo nie będę miał siłę dalej się mu opierać. Nie ukrywam, że dokładasz właśnie do tego swoje trzy gorsze 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie!

    1. Słodkie mango może troszke pomóc w tej niechęci do chia;)

      Faktycznie, te nasiona to samo zdrowie:)

      Ale zapraszam też do innych przepisów bez chia:)

    1. Chia zestala ten deser 🙂
      Zachecam do wyprobowania, jesli chia nadal beda przeszkadzac, to faktycznie, ten dodatek nie jest dla Pani 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *