Jak upiec buraki? Normalnie, w piekarniku ;)

Jak upiec buraki w folii lub jak upiec buraki w całości, to dość częste pytania, jakie ostatnio zadajecie na forach. Jako dobra dusza szybko spieszę z odpowiedzią.

Dziś przedstawię bardzo prosty przepis na pieczone buraki w piekarniku.

Jedyne czego potrzebujesz to: buraki, folia aluminiowa i piekarnik 🙂

Pieczone buraki to doskonały składnik sałatek, ciast i past kanapkowych, np, hummusu – pięknie go zabarwi i doda ciekawego smaku.

Polecam Ci jedzenie tych warzyw, bo to skarbnica wartości odżywczych.

Wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii, są bogate w kwas foliowy (cenna informacja dla Pań planujących ciężę), pomagają unormować poziom cholesterolu i do tego wszystkiego świetnie smakują.

Uwielbiam pieczone warzywa – łatwo możesz się o tym przekonać, bo właśnie ruszyła dystrybucja  kolejnego e-booka, tym razem warzywnego:) Zaszalałam w nim – są w nim zarówno dania słodkie, jak i wytrawne 🙂

 

Składniki:

  • buraki,
  • folia aluminiowa,
  • blacha

 

Przygotowanie:

Buraki należy starannie umyć i wysuszyć – skórki nie obieramy.

Super dorodne okazy można przeciąć na pół.

Tak przygotowane bulwy zwijamy w folię aluminiową i umieszczamy na blaszce do pieczenia.

Ja dodatkowo przebijam je szpilą do mięsa – patrz zdjęcie obok.

Dzięki temu szybciej się pieką, ale nie musisz tego robić.

Buraki pieczemy w 180°C, czas jest uzależniony od ich wielkości, ale około godziny powinno wystarczyć. Jeżeli po wskazanym czasie wykałaczka lub nóż wchodzi w buraka jak w masło, to znaczy, że bulwa jest już gotowa. A jeśli poczujemy opór, to należy wydłużyć czas pieczenia.

 

Pieczonego buraka możemy jeść ze skórką lub bez – to zależy od naszego gustu.

Jesienią i zimną nie mamy do wybory zbyt wiele świeżych warzyw, a buraki to prawdziwy róg obfitości.

To uniwersalne warzywo, świetnie nadaje się do sałatek, jako dodatek do kanapek lub słodka baza do Brownie – na który przepis jest dostępny w e-booku „Legalny przemyt warzyw”. Poniżej formularz do  pobrania bezpłatnego e-booka.

 

 

 

 

(Odwiedzono 743 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

32 Replies to “Jak upiec buraki? Normalnie, w piekarniku ;)”

  1. Buraki zjem w każdej postaci. Bardzo fajny I prosty patent :). Uważam że buraki są jeszcze bardzo niedocenione…

    1. Dokładnie – smak jest lepszy. Będę jeszcze testowała pieczenie buraków w glinianym garnku lub naczyniu żaroodpornym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *