Grillowany indyk w marynacie – kruchy i szybki ptak

Dziś zapraszam na grillowanego indyka w jogurtowej marynacie, uszlachetnionej ziołami. Danie smaczne, zdrowe i niesamowicie łatwe w przygotowaniu.

Polecam dla amatorów mięsa, oraz wszystkich tych, którzy szukają szybkich rozwiązań w kuchni.

Uwielbiam grillowanego indyka, zwłaszcza, że można go dodać do kanapki lub do sałatki.

Kiedy mam urwanie głowy i totalny brak czasu, ten przepis mnie ratuje.

 

Składniki:

– 400 g piersi z indyka,

– 4 łyżki jogurtu naturalnego,

– sok z ½ cytryny,

– łyżeczka czerwonej papryki,

– łyżeczka tymianku,

– sól i pieprz

Indyk w marynacie
Indyk w marynacie

 Przygotowanie:

  1. Indyka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, w której umieszczamy mięso.
  3. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy w lodówce na godzinę.
  4. Następnie mięso grillujemy na patelni.

 

Grillowany indyk w marynacie doskonale komponuje się z kaszą gryczaną oraz fasolką szparagową, którą polecam posypać prażonymi nasionami sezamu.

 

Prawda, że prosty przepis?

Dajcie znać, jak Wam smakowało.

No i w jakiej formie najbardziej lubicie indyka?

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 408 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

16 Replies to “Grillowany indyk w marynacie – kruchy i szybki ptak”

    1. Z czystym sumieniem polecam patelnie grillową – to moje odkrycie:) Zajadam się mięsiwami i warzywami na niej przygotowanymi:)

  1. Pokazało mi najpierw „Zgrillowany indyk na zło-” i się zastanawiałam, co ten indyk przeskrobał… 😉
    Podpowiedz, czym można zastąpić w tym przepisie cytrynę, bo jestem na nią uczulona, a chętnie bym zezociła jakiegos indyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *