Egzotyczny sernik na zimno – z granatem i mango

Dziś zapraszam na egzotyczny sernik na zimno. Ciasto jest delikatne w smaku i co najważniejsze nie trzeba go piec. Granat i mango doskonale się dopełniają, nadając deserowi cudownego aromatu. Daj się skusić na słodycz z rajską nutą:)

 

Składniki:

  • 1/2 kg sera waniliowego,
  • 25 g żelatyny,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • biszkopty lub spód biszkoptowy,
  • 1 granat – owoce,
  • 1 mango

Przygotowanie:

  1. Galaretki przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i odkładamy w chłodne miejsce do wystygnięcia.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki chłodnej przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut.
  3. Mango myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestkę. Gotowy owoc delikatnie kroimy w kostkę.
  4. Granat również myjemy, przecinamy na pół i wyłuskujemy owoce.
  5. Zestaloną żelatynę przekładamy do miski, dodajemy 1 szklankę gorącej przegotowanej wody. Całość mieszamy i pozostawiamy na kwadrans do wystygnięcia.
  6. W oddzielnym naczyniu mieszamy ze sobą ser, cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę. Składniki mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  7. Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy biszkoptami lub spodem biszkoptowym. Następnie wlewamy masę serową. Całość pozostawiamy na 20 minut w lodówce, aby stężało.
  8. Po tym czasie delikatnie układamy kawałki mango na cieście.
  9. Na koniec wlewamy na sernik gęstniejącą galaretkę i posypujemy owocami granatu.
  10. Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego zestalenia.

Tak przygotowany egzotyczny sernik na zimno będzie kusił Waszych gości swoim wyglądem i smakiem. Sernik na zimno doskonale sprawdzi się, jako tort urodzinowy. Umili wszystkim gościom czas i zaczaruje ich swoim smakiem.

Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Sernik na zimno
Egzotyczny sernik na zimno

Smacznego!

Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014

Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).

(Odwiedzono 817 razy, 1 wizyt dzisiaj)

One Reply to “Egzotyczny sernik na zimno – z granatem i mango”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *