Chleb z naczynia żaroodpornego – rośnie, jak na drożdżach :)

Chleb z naczynia żaroodpornego – to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych przepisów na tradycyjny chleb, jaki znam. Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze, jest trwały, pachnie obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilka składników, sprawny piekarnik i naczynie żaroodporne.

Dom pachnący chlebem, to chyba najlepsze co może być 🙂 Rano przed wyjściem do pracy mieszam składniki na ciasto i  chowam je do lodówki. To zajmuje mi maksymalnie 3 minuty. Później wieczorem piekę chleb i na kolację mamy gorący bochenek o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Zajadamy się nim, gdy jest gorący i masło cudownie się na nim rozpływa. Kolejną zaletą tego chleba jest jego trwałość, czego nie można powiedzieć o sklepowych wypiekach.


Chleb z naczynia żaroodpornego – Przepis:

Składniki:Chleb z garnka

750g mąki (u mnie 350g żytniej i 400g pszennej),
2 szkl. ciepłej (nie gorącej) wody
25g drożdży świeżych lub7g suszonych,
pół łyżeczki cukru lub miodu,
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżka oleju,

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki razem wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na min. 8 godzin do lodówki.
  2. Posyp stolnicę mąką, zagnieć na niej ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 20-30 minut.
  3. W międzyczasie włóż do piekarnika naczynie żaroodporne z pokrywką i włącz grzanie góra-dół na 220ºC.
  4. Ciasto uformuj w kształt chleba i włóż je do gorącego naczynia żaroodpornego (uważaj, gorące!!!), przykryj pokrywką i piecz przez ok. 35 minut w 220ºC.
  5. Po tym czasie zdejmij pokrywkę z chleba i zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz przez 20-25 minut – jeśli lubisz lekko chrupiącą skórkę. Ja najbardziej lubię grubą i mocno chrupiącą skórkę, więc chleb w tej ostatniej fazie piekę przez 30 minut. Zabezpieczam go wtedy papierem do pieczenia, bo mój piekarnik lubi przypalać 🙂

Ps. Ciasto chlebowe po włożeniu do gorącego naczynia żaroodpornego można posmarować wodą/mlekiem lub białkiem. Ja jeszcze posypuję je mąką i makiem, a na koniec delikatnie nacinam. Jednak należy to zrobić szybko, żeby naczynie żaroodporne się nie wychłodziło.


Chleb z naczynia żaroodpornego – Rady:

Jak poprawnie zagnieść ciasto?

Ciasto po wyjęciu z lodówki należy zagnieść na stolnicy posypanej mąką. Warto uformować z niego kopertę i rozwałkować. Jeśli tę czynność powtórzymy kilka razy, to dobrze napowietrzymy ciasto, a co za tym idzie lepiej wyrośnie i finalnie będzie puszyste.

Jaką mąkę wybrać?

Piekłam już ten chleb na 100% mące pszennej – wyszedł jak marzenie, puszysty o miękkim miękiszu i chrupiącej skórce. Surowe ciasto z mąki pszennej jest dość lepkie i delikatne i tak ma być.

Mąka orkiszowa chlebowa również świetnie się sprawdziła, więc polecam. Miękisz ma nieco ciemniejszy kolor, ale smak, i konsystencja chleba jest wręcz wzorowa. Surowe ciasto ma  konsystencję, jak w opisywanym wyżej przypadku.

A dziś testowałam mieszankę zwyklej mąki pszennej i żytniej. Przyznam, że to połączenie mnie urzekło. Chleb wyszedł cudowny i wyrósł jak oszalały, aż delikatnie uniósł pokrywkę. Surowe ciasto było zbite i to jest normalna sytuacja. Chleb po wyrośnięciu jest miękki w środku i chrupiący z zewnątrz.

Co zamiast cukru?

Chleb nie wyrośnie na ksylitolu, czy erytrolu – piszę to, bo cześć Czytelników nie uznaje białego cukru.
Drożdże można z powodzeniem nakarmić miodem, syropem klonowym lub z agawy. Więc możliwości jest całkiem sporo.

Czy koniecznie musi być naczynie żaroodporne?

Chleb z garnkaChleb można upiec również w ceramicznym garnku lub w naczyniu żeliwnym. W obu przypadkach pokrywka jest niezbędna. Wspomniane naczynia pięknie się nagrzewają, dzięki czemu nasz chleb nie wyschnie i wzorowo wyrośnie. Naczyń nie trzeba wewnątrz niczym smarować, ani posypywać. Chleb po upieczeniu dosłownie z nich „wypadnie”.

 

 

Zobacz też inne przepisy na chleb:

 

Chleb gryczany

Chleb gryczany – można go zrobić z kaszy gryczanej jasnej lub z mąki gryczanej. Jest puszysty, pyszny i ma niewyczuwalny aromat gryki. Przepis na niego znajdziesz tu.

 

 

 

Chlebek bananowyA dla amatorów słodyczy mam pyszny i szybki chlebek z bananów. Jeśli masz w domu mocno dojrzałe banany i zero pomysłu co z nimi zrobić, to ten przepis jest dla Ciebie 🙂

 

 


 

To już kolejny wpis o pieczywie, mam nadzieję, że przepis przypadnie Ci do gustu. Daj znać w komentarzu, jakie pieczywo robisz sama w domu?

I pamiętaj, jeśli upieczesz/przygotujesz jaką potrawę z tego Bloga, to koniecznie pochwal się tym na Fanpage’u Zjem Cię na Facebooku lub w Zamkniętej Grupie Kulinarnej  🙂

Smacznego dnia życzę!:)

Anna Lena
ze Zjem Cię!:)

(Odwiedzono 10 479 razy, 26 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

25 Replies to “Chleb z naczynia żaroodpornego – rośnie, jak na drożdżach :)”

  1. a ja mam pytanie….może wyda się dziwne…ale co tam…. pytać zawsze warto… 🙂 . Składniki potrzebne do chlebka wrzucam do miski i …??? Mieszam łyżką jak piszą jedni, czy zagniatam ciasto do połączenia się wszystkich produktów i do uformowania „kulki” ?

    1. Składniki wkładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą i do lodówki 🙂 Później ciasto wyciągamy i wyrabiamy, tak jak nam wygodnie – ja to robię ręką 🙂 Powstanie z tego kula, którą wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja zwykle stawiam taką miskę obok piecyka na którym zawsze się coś gotuje 🙂

  2. Dzień dobry. Jakiej wielkości użyła Pani naczynia żaroodpornego? Bo chcę upiec taki chlebek, ale wpierw muszę kupić naczynie 😝 pozdrawiam

  3. da radę upiec w takim starym gazowym piekarniku, który temperaturę daje jaka mu się podoba i prawdopodobnie drzwiczki się nie domykaja (bo im bliżej dziewiczek tym mniej upieczone a im dalej tym bliżej spalenia)? czy jednak muszę czekać aż kiedy wreszcie dorobić się nowoczesnego piekarnika? 🙁

  4. Dzień dobry. Jaki rozmiar naczynia żaroodpornego Pani używa? Chciałbym upiec ten chlebek, ale muszę zacząć od zakupu naczynia 😊 Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *