Gałąb z kaszą i pieczarkami

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i pieczarkami – zapieczone w piekarniku

Gołąbki z kapusty pekińskiej z kaszą i pieczarkami to jedno z moich ulubionych dań w piątki. Poza oczywiście rybą w papilotach 🙂 Robi się je szybciej od klasycznych gołąbków – nie ma tu zabawy z wycinaniem nerwów w kapuście. Farsz przygotowuje się bardzo sprawnie. Gołąbki pieczemy w piekarniku, dzięki temu są delikatne w smaku. Sos pomidorowy cudownie je otula i uzupełnia 🙂 Przekonaj się sama 🙂

Continue Reading

Wegańskie kakao

Kakao na mleku kokosowym z daktylami – 3 składniki do szczęścia <3

Kakao na mleku kokosowym z daktylami to lekka i smaczna propozycja na zimowe popołudnia. Gdy za oknem śnieg i mróz Ty możesz rozgrzać się naturalnie słodkim i zdrowym kakao. Jego zrobienie nie zajmie Ci nawet 5-ciu minut, więc bez wymówki wyciągaj z szafki potrzebne 3 składniki. Gwarantuję Ci, że otrzymasz z nich pyszny napój, który umili Ci popołudnie. Moje dzieci spragnione słodkości uwielbiają ten przepis <3

Continue Reading

drożdżowe paszteciki

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami to hit wszelkich imprez, więc nie może ich zabraknąć w Sylwestra. Naturalnie smakują wybornie przez cały rok, ba nawet z gracją ozdobią niejeden wigilijny stół. Można je przygotować wcześniej i zamrozić, po rozmrożeniu będą nadal kusić smakiem, urodą i aromatem.

Continue Reading

świąteczne ciasteczka

Kruche ciasteczka na choinkę i do ręki :)

Kruche ciasteczka na choinkę, to świąteczny przysmak, który uszczęśliwi małych i dużych ciastkożerców. Pięknie prezentują się na drzewku, a do tego można po nie sięgnąć w dogodnej dla siebie chwili. Można je udekorować swoimi ulubionymi dodatkami, ja dziś proponuję czekoladę 🙂 Kruche ciasteczka pachną cynamonem i miodem, są lekkie i pyszne. Polecam je upiec z dziećmi, to będzie świetna, a do tego smaczna zabawa 🙂

Continue Reading

wegański chleb bananowy od zjem-cie.pl

Łatwy chleb bananowy – bez jajek, glutenu i nabiału? Jasne, że się da, zobacz sama! :)

Łatwy chleb bananowy, to przepis na pyszne i zdrowe pieczywo W smaku i konsystencji bliżej mu do klasycznego chleba, niż do ciasta. Słodyczy nadają mu bardzo dojrzałe banany i ewentualnie bakalie. Niczym więcej go nie „dosładzałam”. Genialnie smakuje posmarowany masłem orzechowym – wtedy bliżej mu do deseru 🙂 Smakuje małym i dużym 🙂 Wcinamy go na podwieczorek, drugie śniadanie, a jak trochę zostanie to wędruje z nami do pracy 🙂

Continue Reading

Pierniki na śmietanie

Pierniczki świąteczne ze śmietaną – Twój pierwszy przepis

Pierniczki świąteczne ze śmietaną to tradycyjny wypiek, który warto już teraz zrobić. Muszą chwilę poleżakować, aby na Wigilię zachwycić miękkością. Jest to zdecydowanie najłatwiejszy i najtańszy przepis na pierniki, jaki znam. Składniki są łatwo dostępne i nie kosztują milionów monet.  Polecam tę recepturę zwłaszcza osobom, które jeszcze nigdy nie piekły pierników. Przejedziemy przez ten proces razem, a ja krok po kroku wszystko Ci wyjaśnię 🙂

Continue Reading

Blok kakaowy

Blok czekoladowy z orzechami – smak dziecięcych lat :)

Blok czekoladowy z orzechami, nazywany też blokiem kakaowym to smak mojego dzieciństwa. Smakuje, jak za czasów PRL-u, choć dziś zdobycie składników na niego jest dużo prostsze 🙂 Polecam go, bo to  gigantyczny kawał czekolady z orzechami. Robi się go bardzo szybko. Jego bazą jest mleko w proszku, kakao, masło, woda  i bakalie. Reszta to już Twoja fantazja 🙂

Continue Reading

Naleśniki z piekarnika

Rolada naleśnikowa z twarogiem – czyli słodki naleśnik z piekarnika

Rolada naleśnikowa z twarogiem, to inaczej mówiąc naleśnik pieczony w piekarniku – ze słodkim nadzieniem. To cudo na oczy patelni nie widziało. Dedykuję ten przepis wszystkim amatorom naleśników. Nie trzeba stać przy kuchence, miesza się ze sobą wszystkie składniki i siup do piekarnika 🙂 Rolada naleśnikowa to hit imprez, choć przyznam, że ja zjadam ją na obiad 🙂 

Continue Reading

Chlebek bananowy

Chlebek bananowy – od teraz będziesz zabiegać o ciemne banany

Chlebek bananowy to mój sposób na mocno dojrzałe banany – nawet te z czarną skórką. Nie wyrzucajcie ich, bo w tej formie są najsłodsze i idealnie nadają się do ciast. Chlebek bananowy jest bardzo prosty w wykonaniu, pięknie wyrasta i jeszcze lepiej smakuje. Można go wzbogacić orzechami i czekoladą, wówczas powstanie luksusowe ciasto ze starych bananów 🙂

Continue Reading

Zapiekanka ziemniaczana - kawałek

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą – sposób na wczorajsze ziemniaki :)

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą to świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Dzięki temu nic się nie marnuje, a my przygotujemy szybki i smaczny obiad w zaledwie 30 minut. Dla mnie połączenie ziemniaków z cebulą i boczkiem jest obłędne. A jak jeszcze do tego dodać żółty ser i śmietankę, to robi się z tego konkretny i syty obiad. Jeśli jednak unikasz boczku, to śmiało możesz go wymienić na kiełbasę i też będzie pysznie 🙂

Continue Reading

Frytki z dyni z piekarnika

Frytki z dyni – dobre na urodę i odporność

Dziś zapraszam na frytki z dyni prosto z piekarnika. Są delikatnie słodkie, z zewnątrz chrupiące, a w środku rozkosznie miękkie. Kolejnym plusem jest fakt, że to szybka przekąska lub dodatek do dania głównego. Dodam jeszcze, że dynia jest niskokaloryczna, podnosi odporność organizmu i opóźnia procesy starzenia. Jeśli zostanie Ci trochę dyni i zero pomysłu na nią, to ten przepis jest dla Ciebie!

Continue Reading

Sernik z dynią i orzechami

Sernik z dynią i orzechami włoskimi

Sezon na dynie trwa w najlepsze, więc zapraszam Cię na sernik z dynią i orzechami włoskimi. To będzie łatwy i przyjemny wypiek. W tym wydaniu sernik jest niezwykle miękki, puszysty, ale i wilgotny w środku. Dodatkowo upiekłam go bez białej mąki i cukru.  A dla tych dla których fit serniki to abstrakcja, mam radę – spróbujcie, a się nie zawiedziecie 🙂 Dodatkowo w recepturze podałam zamienniki produktów, więc jeśli jednak nie wyobrażasz sobie ciasta bez białego cukru, to podpowiem Ci ile go użyć 🙂

Continue Reading

Konfitura z zielonych niedojrzałych pomidorów

Konfitura z zielonych pomidorów

Konfitura z zielonych pomidorów smakuje niczym agrest, a do tego jest prosta w wykonaniu. Nie trzeba nawet obierać pomidorków ze skórki. Wszystkie składniki kroi się w plasterki i smaży. To idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy mają własne pomidory w ogrodzie. Na przełomie września i października gałązki uginają się od zielonych pomidorów, które już nie zdążą dojrzeć w promieniach słońca.

Continue Reading

Bezglutenowy biszkopt bez cukru

Biszkopt owsiany z jabłkami – skarmelizowana rozpusta w 30 minut :)

Biszkopt owsiany z jabłkami, to moje pierwsze jesienne ciasto w tym roku. Powstał, ponieważ zostałam zaproszona na urodziny dla cukrzyka. Ja zwykle daję w prezencie jakiś domowy wypiek i książkę. Tym razem otrzymałam precyzyjne wytyczne odnośnie ciasta: ma być BEZ nabiału, białej mąki i białego cukru. W tej sytuacji sięgnęłam po niezawodne płatki owsiane, które zmieliłam na mąkę, śmietankę kokosową oraz nasze pyszne polskie jabłka 🙂 Całość zwieńczył miód i cynamon. Ciasto wyszło obłędne! 🙂 Przepis dedykuję nie tylko cukrzykom, ale i młodym mamom oraz każdemu, kto szuka zdrowych przepisów na słodkości.

Continue Reading

Zupa z przerośniętej cukinii

Zupa z cukinii z serem pleśniowym – sposób na przerośniętą cukinię

Zupa z cukinii z serem pleśniowym, to świetny sposób na wykorzystanie zarówno młodej, jak i tej przerośniętej cukinii. Jest delikatna w smaku i niezwykle lekka, świetnie nadaje się na pierwsze danie. Często podaje ją z niebiskim serem i miętą. Dzięki temu danie cieszy oko, ale też wybornie smakuje. A przy okazji to też doskonała odpowiedź na pytanie: Co można zrobić z przerośniętej cukinii?

Continue Reading

Chleb gryczany

Chleb z kaszy gryczanej – przepis na udane śniadanie :)

Chleb z kaszy gryczanej jest moim najnowszym śniadaniowym odkryciem. Doskonale smakuje zarówno ze słodkim dżemem jak i wędliną.  Nie dość, że szybki, to jeszcze smaczny i wartościowy. Nie dominuje w nim aromat kaszy, co jest dla wielu z Was istotne. Chleb gryczany jest puszysty, lekki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Dzięki czarnuszce i nasionom słonecznika jest aromatyczny i delikatnie chrupiący. Chleb z kaszy gryczanej niepalonej na drożdżach, to świetna alternatywa dla osób, które szukają pieczywa z innej mąki niż pszenna.

Continue Reading