Żurek wielkanocny na zakwasie – tradycyjnie pyszny :)

Żurek wielkanocny na zakwasie z jajkiem i białą kiełbasą, to element konieczny podczas świąt w moim domu. To klasa sama w sobie. A jak jeszcze podamy go w chlebie, to zostaniemy kulinarnymi bohaterami! 🙂  Do tego aromat majeranku, słodycz śmietany i jesteśmy w kulinarnym niebie.

To co, gotujemy? 🙂


Żurek wielkanocny na zakwasie – przepis:

Składniki:

  • 1 butelka zakwasu na żur,
  • 250 g talarków z białej podsmażonej kiełbasy,
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 3 jajka skrojone na pół,
  • 2 cebule,
  • włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora),
  • 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz i majeranek,
  • łyżka mąki

 

Przygotowanie:

  1. Obrane i pokrojone warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą i przypraw (liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie). Gotuj na małym ogniu przez godzinę.
  2. Wywar przecedź, dolej pół szklanki zakwasu, zamieszaj i skosztuj – jeśli jest odpowiednio kwaskowy, to super – a jeśli nie, to stopniowo dolewaj zakwas i sprawdzaj smak zupy. Na tym etapie wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych :).
  3. Śmietanę zmieszaj z mąką i dolej do zupy.
  4. Całość zagotuj i dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Żurek podawaj z plasterkami kiełbasy i połówką jajka.
  6. Możesz go też posypać siekaną rzeżuchą.

wielkanocny żurek

Jak widzisz, żurek to bardzo prosta potrawa – nie bez przyczyny, to jedna z najpopularniejszych polskich zup.

Żurek wielkanocny na zakwasie –rady:

Rodzina mojego męża nauczyła mnie, że taki żurek też świetnie smakuje z ziemniakamiDo głębokiego talerza wkładamy puree z ziemniaków utłuczonych z tłuszczem (najlepiej ze smalcem i skwarkami). I dopiero na to wlewamy żurek. Podkręcamy wówczas jego kaloryczność, ale po jednej porcyjce już będziemy syci – gwarantuje! 🙂

Gdyby jakimś cudem zabrakło Ci zakwasu, to zupę możesz doprawić jeszcze sokiem z cytryny.

Ja jednak zawsze kupuję 2 butelki zakwasu, wtedy na 100% mi go wystarczy, bo gotuję żurek w ilościach iście przemysłowych 🙂 Tak go lubimy… 🙂

Generalnie w każdym regione Polski żurek przygotowuje się inaczej. W moim domu jest mix tradycji, ponieważ jesteśmy z różnych części kraju. Ale myśle, że u Was jest podobnie – takie czasy 🙂

Coś na słodko? 🙂

Poza żurkiem zachęcam Cię do sprawdzenia przepisów na drożdżową babkę, paschę , mazurekaschab w jabłkach oraz tradycyjnego baranka z masła – wystarczy kliknać;)

Bezpłatny E-book 🙂

A poza tym przygotowałam dla Ciebie prezent z okazji zbliżającej się Wielkanocy – Bezpłatny E-book z 12-ma przepisami na tradycyjne ciasta i potrawy w wydaniu klasycznym, fit, wege i dla dzieci. Wystarczy, że poniżej podasz maila na jaki mam Ci wysłać E-booka. Dostaniesz go po kilku minutach 🙂

(Odwiedzono 1 287 razy, 1 wizyt dzisiaj)

13 Replies to “Żurek wielkanocny na zakwasie – tradycyjnie pyszny :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *