Zupa krem z indyka – tradycyjny krupnik w nowej ekspresowej odsłonie

Zupa krem z indyka – sycący krupnik  w gęstym wydaniu. Delikatne mięso indyka dodaje daniu lekkości. Polecam tę zupę wszystkim smakoszom oraz osobom dbającym o linię. Dodatkowym atutem tego dania jest szybkość wykonania – polecam krupnik wszystkim zapracowanym:)


Zupa krem z indyka – przepis:

Składniki:

  • 2 litry wody,
  • włoszczyzna (ja preferuję tę mrożoną – 1/4 opakowania),
  • 200 g piersi z indyka,
  • 100 g kaszy perłowej,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • sól, pieprz mielony,
  • 3 listki laurowe,
  • 2 kulki pieprzu oraz ziela angielskiego,
  • śmietana,
  • pęczek pietruszki

Przygotowanie:

  1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej włoszczyznę oraz wszystkie przyprawy – całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na silnym ogniu przez 15 minut.
  2. Następnie zmniejszamy płomień i dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z indyka, poszatkowane ziemniaki oraz kaszę perłową- całość  gotujemy przez 45 minut.
  3. Ugotowaną zupę miksujemy na gładką maskę.
  4. Podajemy ozdobioną kleksem z śmietany oraz posypaną natką pietruszki.

Krupnik jest niezwykle konkretny – gęsty i sycący. Osoby, które twierdzą, że nie lubią zup – natychmiast zmienią zdanie, gdy tylko go spróbują:)

Życzę smacznego:)


krupnik
Zupa krem z indyka

Zupa krem z indyka – rady:

Mięso indyka możesz wymienić na pierś z kurczaka.

Zupa jest bardzo gęsta, ale jeśli wolisz możesz dodać do niej więcej wody, aby nadać jej objętości.

Zobacz też:

Zupa krem brokułowa na szybko. Gotowa w 15 minut!
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym
Pikantna zupa dyniowa z piekła rodem

Nie lubisz marnować jedzenia?

 Zdarza Ci się wyrzucić czerstwe pieczywo?

 Szukasz pomysłu na dania z tego co aktualnie masz w lodówce?

 A może zastanawiasz się co można bezpiecznie zamrozić lub zjeść po terminie?

Jeśli na któreś z powyższych pytań odpowiedziałaś TAK, to pozwól, że zaproponuję Ci moją najnowszą książkę „Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. Znajdziesz w niej moc kulinarnych porad i trików na odświeżanie jedzenia oraz ponad 100 przepisów na dania z tego co masz w domu.

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramie lub do  Zamkniętej Grupie Kulinarnej Zachęcam też do zapisania się na smacznego Newslettera. 

Zapis na Newslettera www.Zjem-Cie.pl

(Odwiedzono 1 615 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Zupa krem z indyka – tradycyjny krupnik w nowej ekspresowej odsłonie”

  1. bardzo dobra zupka i prosta w przygotowaniu! wychodzi przepyszna nawet jak zmieni się odrobinę proporcje składników.dzięki za ten przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *