Wytrawna tarta szpinakowa z makaronem ryżowym

Tarta szpinakowa to smakowite i oryginalne danie. Skusi nie tylko amatorów zielonych liści;) Makaron ryżowy doskonale komponuje się ze szpinakiem. Z kolei nasiona słonecznika nadadzą daniu cudownego aromatu. Zachęcam do wykonania tej zdrowej ale i pysznej potrawy. Wytrawna tarta jest łatwa i szybka w wykonaniu – idealna nie tylko na obiad. Podana z ulubionym winem w świetle świec może nadać uroku romantycznej kolacji…

 

Składniki:

 

tarta szpinakowa
tarta szpinakowa
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 300 g szpinaku (może być mrożony),
  • 1 szklanka ryżowego makaronu,
  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 5 sztuk poszatkowanych suszonych pomidorów (mogą być z oleju),
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 jajka,
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • łyżka mąki kukurydzianej,
  • ½ ulubionego sera pleśniowego (np. Brie lub Camembert),
  • garść nasion słonecznika,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

    1. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty, brzegi zawijamy. Spód ciasta równomiernie nakłuwamy widelcem. Całość zapiekamy przez 8 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C.
    2. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, czosnek oraz suszone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na koniec, gdy szpinak będzie już miękki, dodajemy 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.
    4. W oddzielnej misce łączymy ze sobą 1 szklankę jogurtu naturalnego z mąką kukurydzianką i jajkami. Na koniec dodajemy makaron ryżowy oraz wcześniej przygotowany szpinak – całość miksujemy.
    5. Gotowy farsz wlewamy na podpieczone ciasto francuskie. Ozdabiamy kawałkami sera pleśniowego oraz garścią nasion słonecznika. Zapiekamy przez około 25-30 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180°C (termoobieg).

Wytrawna tarta szpinakowa jest bardzo efektowna. Można ją podawać z sosem czosnkowym, choć ja osobiście wolę wersję sauté (mimo mojej wielkiej miłości do wspomnianego sosu).

 

Smacznego!

(Odwiedzono 687 razy, 1 wizyt dzisiaj)

4 Replies to “Wytrawna tarta szpinakowa z makaronem ryżowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *