Dzień dobry, zapraszam na farsz szpinakowy z curry – idealny do naleśników pszennych, czy bezglutenowych – jaglanych i gryczanych.
Farsz możesz przygotować ze szpinaku świeżego lub mrożonego.
Jest niezwykle aromatyczny i doskonale komponuje się z serem typu feta.
Polecam farsz szpinakowy, jako element szybkiego obiadu.
Idealna propozycja dla osób zabieganych oraz takich, które dbają o swoją formę i lubią jeść zdrowo oraz dobrze.
Składniki:
1 kg świeżego lub 1/2 kg mrożonego szpinaku,
150 g sera typu feta pokrojonego w kostkę,
4 łyżki masła klarowanego,
1 łyżeczka curry,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
3 łyżki śmietany, u mnie 12%,
szczypta soli
Przygotowanie:
W rondelku roztop 4 łyżki masła, dodaj szpinak oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Gdy mieszanka się zagotuje przykryj ją pokrywką i gotuj na mniejszym gazie przez 10 minut.
Po wskazanym czasie oceń konsystencję szpinaku. Powinien być dość gęsty. Jeśli będzie rzadki, to gotuj go jeszcze chwilę. Na koniec dodaj sól i śmietanę.
Farsz szpinakowy połącz z serem feta i nakładaj na naleśniki.
Prawda, że proste? 😀
Życzę smacznego dnia! 😉
Przy okazji, jeśli szukasz przepisów na Święta, to polecam Ci bezpłatny ebook z 12-ma recepturami na słodkości w stylu klasycznym, wege, fit, bezglutenowym, czy dla dzieci.
Kliknij poniższe zdjęcie i ciesz się nowymi przepisami dla całej Rodziny ?
Ze szpinakiem, to się dopiero zaczynamy lubić…
Ale, jak widzę takie cuda, to wiem, że warto!
🙂
Zdecydowanie warto, ale ja tez musialam do tego dojrzeć 😉
Zdecydowanie warto 🙂
Mmmm uwielbiam szpinak! 😀
Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, bo prezentuje się baaardzo apetycznie 🙂
Milo mi 🙂
Robię swój bardzo podobnie, czasem daję też kurkumę 🙂 Pychota!
Bardzo apetycznie i kolorowo to wygląda. mniam mniam mniam aczkolwiek szpinak hmm powoli dociera do mnie ten ‘smak’.
Nic na sile 🙂
Uwielbiam to jedzenie na dodatek pyszne i zdrowe 🙂
Wyglądają niesamowicie apetycznie. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie, abym wreszcie się przemogla i spróbowała wreszcie szpinaku, ale wciąż to odkładam na kiedyś ☺
Warto sporobowac. Moze na początek slodki koktajl.ze szpinaku, jablka i kiwi plus sok jablkowy?
Gdyby ominąć krok z curry to ZDECYDOWANIE MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ ! <3
Smialo, mozna pominac curry 🙂
Kocham szpinak i wszystko co nim nadziane jest pyszne
Szpinkak wymiata 🙂 mozna z niego wiele wyczarowac 🙂
Naleśników w takiej formie jeszcze nie jadłam, a kocham i szpinak i naleśniki i curry 😀
Dzięki za inspirację!
O, to idealnie sie sklada 🙂
Bardzo lubię szpinak, więc może warto spróbować takie nadzienie do nalesników. 😉
Polecam, bo to samo zdrowie 🙂
Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem! Po prostu je kocham! Szybko się je robi, a są takie smaczne 🙂
Lubię wypchane naleśniki 🙂 Proponowany farsz jest ok 😉
miło mi to słyszeć 🙂
W rodzinie uchodze za spwcjalistke od nalesnikow ze szpinakiem ale curry jeszcze nie dodawalam.
o, to będzie coś nowego – powodzenia 🙂