Wegańskie pierniczki z melasy i amoniaku – oszczędne oblicze tradycji

Wegańskie pierniczki z melasy to mój świąteczny hit. Robi się je ekspresowo, do tego są łatwe i tanie. Bardzo miło się je ugniata, więc można odreagować ewentualnie przedświąteczne stresy. W tym roku szukałam przepisu na tanie pierniczki, i ten bardzo mi się spodobał. Poza tym, że są oszczędne, to jeszcze wegańskie. Jak dla mnie to baaardzo dużo szczęścia zaklętego w jednej recepturze.

Składniki:

  • 250g mąki żytniej,
  • 250g mąki pszennej,
  • 500g melasy (czytaj syropu buraczanego),
  • 120g cukru,
  • 2 łyżki przyprawy do pierników (zobacz, jak możną ją samodzielnie zrobić)
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 10g amoniaku + 2 łyżki wody (można wymienić na łyżkę proszku do pieczenia, wtedy bez wody)

Przygotowanie:

Syrop z cukrem zagotuj i nieustannie mieszaj, aby się nie przypalił.

Amoniak wymieszaj z 2 łyżkami wody.

Gdy syrop lekko ostygnie, dodaj do niego mąki, przyprawę do pierników, skórkę z cytryny, a na samym końcu zaczyn z amoniaku.

Całość starannie wymieszaj rękoma.

Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wykrawaj foremkami wegańskie pierniczki.

Gotowe pierniki ułóż na papier do pieczenia i piecz około 8 do 10 minut, do uzyskania orzechowego koloru.

Wegańskie pierniki dość mocno wyrastają w piekarniku, więc nie ustawiaj ich zbyt blisko siebie, bo się połączą i stracą swój piękny kształt.

Tak przygotowane pierniki możesz dodatkowo ozdobić cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową. Jednak zapewniam Cię, że i bez tych dodatków są pyszne i słodkie.

Zaraz po upieczeniu się puchate i miękkie, ale gdy ostygną twardnieją.

Przyznam szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczona, że wegańskie pierniki są tak łatwe w przygotowaniu. A do tego ujęły mnie swoim smakiem, bo niczym się on nie różni od klasycznych pierników.

Jeśli jesteś pasjonatem pierniczków świątecznych, to koniecznie zobacz też moje inne propozycje tego rarytasu:

Klasyczne pierniki z lukrem królewskim
Pierniki bez miodu
Imbirowe pierniczki z melasą

 

 

 

 

 

 

 

Dodatkowo zachęcam do pobrania bezpłatnego e-book z przepisami na świąteczne słodkości, bo to już ostanie dni, gdy ten e-book jest dostępny bezpłatnie. Poniżej link do jego pobrania. Nie czekaj i zrób to teraz.

(Odwiedzono 111 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

8 Replies to “Wegańskie pierniczki z melasy i amoniaku – oszczędne oblicze tradycji”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *