Wegańska pasta z ciecierzycy pomidorów i natki pietruszki – oj ma charakterek :)

Dzień dobry, pora wstawać! 😀

Biegnijcie szybko pod prysznic, a ja w tym czasie przygotuję dla Was pyszną pastę z ciecierzycy. Jest znakomita, szybka w przygotowaniu i niesamowicie syta.

Uwielbiam ją zajadać z chlebem lub tortillą – do tego jeszcze chrupiące warzywa i jesteście w wegańskim niebie! Idealna na kolacje lub śniadanie. 😀

Bo kto powiedział, że z ciecierzycy i pasty tahini można tylko robić hummus?

Nadajmy cieciorce charakterku, a w zamian otrzymamy doskonały dodatek do pieczywa.

Składniki:

– 2 szklanki cieciorki (z puszki lub wcześniej przez noc namoczonej i ugotowanej),

– garść posiekanej natki pietruszki

– 5 łyżek oliwy z oliwek,

– 2 duże rozgniecione ząbki czosnku,

– 2 łyżki pasty Tahini,

– 2 łyżeczki przyprawy go grosa,

– 4 posiekane suszone pomidory,

– 2 łyżki ketchupu,

– pół łyżeczki soli morskiej,

– pieprz u mnie ziołowy,

– odrobina zmielonego chilli,

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.

Powstanie aromatyczna i pyszna pasta z ciecierzycy. Świetnie się sprawdzi jako smarowidło do pieczywa, czy tortilli. Ja najbardziej lubię ją właśnie z tortillą, na wierz kładę jeszcze chrupiące liście sałaty lodowej, plastry ogórka i kawałki papryki – całość zwijam i zjadam ze smakiem.

Pasta z ciecierzycy

Połączenie tej pasty z chrupiącymi warzywami jest genialne! 😀

Ale uprzedzam, że nasze smarowidło jest tak pyszne, że czasem nie dacie rady już dołożyć do niego warzyw. Pastę z ciecierzycy rozsmarujcie na chlebie i nie oprzecie się pokusie – zjecie kanapki prosto z deski, nim zdążą wylądować na talerzu.

 

Tak przygotowaną pastę z cieciorki ze spokojem możecie trzymać przez tydzień w lodówce.

A nawet i dłużej, jest bardzo trwała, ale czy dacie radę pozostawić ją na tak długo bez opieki? No nie wiem… 😉

 

Smacznego dnia życzę! 🙂

 

Zobacz też:

Pasta z makrelii

 

Hummus
Pasta kanapkowa z pieczonego bakłażana

(Odwiedzono 1 953 razy, 3 wizyt dzisiaj)

14 Replies to “Wegańska pasta z ciecierzycy pomidorów i natki pietruszki – oj ma charakterek :)”

  1. Ha! Idealnie, akurat mam mnóstwo zamrożonej, ugotowanej ciecierzycy. Wypróbuję, chociaż suszone pomidory odpuszczę, to nie mój smak. 🙂

    Pozdrawiam Cię ciepło!

    1. Ale mnie Pani zainspirowała! 🙂 To świetny pomysł, aby ugotować większą ilość cieciorki i ją zamrozić.
      Idealne rozwiązanie, gdy chcę się czymś wartościowym wypełnić zupę, czy zrobić właśnie tego typu pasta:)

      Jeszcze raz dziękuję za pomysł 🙂

    1. Taką pastę może Pani sama wykonać, lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
      Ostatnio widziałam taką w Carrefourze w dziale Kuchnie świata:)

      Przepis na własną pastę tahini (sezamową):

      200 g sezamu należy podgrzać na suchej patelni – ziarna mają stać się lśniące, a nie brązowe.
      Gotowe ziarna przesypać na talerz i pozwolić im ostygnąć.
      Następnie blenderem ręcznym pulsacyjnie rozdrobnić ziarna.
      Gdy trochę się “upłynnią” to można ciągiem je miksować.
      Jeśli pasta będzie zbyt sucha należy dodać olej.

      Gotwą pastę umieszczamy w słoiczku i trzymamy w lodówce.

      Jest troche z tym zabawy. Wszystko zależy od mocy blendera.
      Ale warto 🙂

      Powodzenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *