Ugotowane pulpety – idelane dla dbających o linię i ceniących dobry smak

Dzień dobry w ten piękny dzień:) Tak cudowna pogoda zachęca do smacznego i lekkiego obiadu. Proponuje delikatne pulpety ugotowane w warzywnym wywarze,  a następnie połączone gęstym sosem koperkowym. Gotowane mięso jest zdrowsze od smażonego, więc zabierajmy się do pracy;)

Składniki (bulion + sos):

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 8 łyżek mleka,
  • 4 łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu,
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • koperek,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • biały pieprz,
  • szczypta soli

Składniki (pulpety):

  • 500 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy 1,200 ml zimnej wody, a następnie dodajemy poszatkowane w kostkę warzywa: marchewkę, pora i pietruszkę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem w kulkach. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
  2. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz pieprz. Dokładnie wyrabiamy masę, a następnie zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kule i od razu kładziemy je do wywaru. Pulpety gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Po wskazanym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową z wywaru.
  3. Bulion zaprawiamy śmietaną rozmieszaną z mlekiem, mąką, białym pieprzem, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek oraz ponownie umieszczamy w nim pulpety.

Pulpety doskonale czują się w towarzystwie młodych ziemniaczków oraz mizerii.

Moja rodzina uwielbia te pulpety.  Domownicy cenią ich delikatny i wyrafinowany smak. A ja czuję się usatysfakcjonowana:)

Pulpety

 

Życzę smacznego!:)

(Odwiedzono 816 razy, 1 wizyt dzisiaj)

12 Replies to “Ugotowane pulpety – idelane dla dbających o linię i ceniących dobry smak”

  1. W moim domu mąż i synek przepadają za pulpecikami. Zapisuję przepis. Mięso mielone mam tylko po włoszczyznę podskoczyć będę musiała. Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *