Tarta cytrynowa z bezą – królowa wśród tart

Tarta cytrynowa, to jedno z tych ciast, które rozjaśniają każdy dzień, nawet pochmurny. Jej wykonanie jest łatwe i szybkie. Tarta cytrynowa sprawi nam wiele radości, a nasze kubki smakowe oszaleją z rozkoszy.

Zatem nie pozostaje nami nic innego, jak tylko przystąpić do pieczenia tarty, która poprawia nastrój:)

Składniki (spód):

  • 150 g herbatników maślanych,
  • 1 białko,
  • masło do nasmarowania formy

Składniki (nadzienie):

  • 3 żółtka,
  • 350 ml wody,
  • 200 g cukru,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 80 ml soku cytrynowego,
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny,
  • 30 g zimnego masła, pokrojonego na kawałeczki
Tarta cytynowa
Tarta cytynowa

Składniki (beza):

  • 50 g cukru,
  • 3 białka

 

Przygotowanie (spód):

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180° C, tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem.
  2. Herbatniki wsypujemy do mocnej siatki i tłuczemy je wałkiem do ciasta. Następnie mieszamy je z białkiem i wylepiamy nimi dno tortownicy. Całość zapiekamy w piekarniku przez 10 minut.

Przygotowanie (nadzienie):

  1. Rozbić jajka, oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka odłożyć, a żółtka wymieszać trzepaczką z 350 ml wody.
  3. Do garnka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz mieszankę żółtek z wodą – całość wymieszać. Powoli podgrzewać, nie zapominając o mieszaniu.
  4. Gdy krem zgęstnieje dodać sok i skórkę z cytryny oraz masło. Całość wymieszać na jednolitą masę i przełożyć na upieczony wcześniej spód.

Przygotowanie (beza):

  1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.

    Tarta cytynowa
    Tarta cytynowa
  2. Bezę wyłożyć na (jeszcze ciepły )krem cytrynowy.

Całość pieczemy 20-25 min w temperaturze 180° C. Wystudzone ciasto trzymać w lodówce do momentu podania.

Tartę cytrynową polecam również na święta – swym kwaskowym smakiem będzie się wyróżniać wśród słodkich makowców, serników, czy pierników.

Tego typu ciasto zawsze smakuje. Połącznie kruchego spodu z cytrynowym nadzieniem i beza mówi samo za siebie… Gorąco polecam wypróbowanie przepisu, bo warto! 🙂

 

Smacznego!:)

 

Polecam Twojej uwadze również:

Bananowiec bez pieczenia

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe

 

 

 

 

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

 

 

 

 

Szybkie rogaliki

 

 

 

 

(Odwiedzono 1 165 razy, 1 wizyt dzisiaj)

21 Replies to “Tarta cytrynowa z bezą – królowa wśród tart”

  1. Czy mogę tarte cytrynowa z bezami zrobić wieczorem i wstawić ja do lodówki i spożyć dopiero na drugi dzień czy jest szansa że się zepsuje?

    1. Może Pani wystudzoną tartę włożyć na najwyższe piętro w lodówce i ze spokojem zjeść ją na następny dzień 🙂 Pozdrawiam smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *