Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych

Szybkie rogaliki drożdżowe to genialne połączenie tradycji z niepohamowaną ochotą na coś słodkiego. Same ciasto jest dość kruche i wytrawne. Słodyczy nadaje mu nadzienie. Drożdżowe rogaliki najlepiej smakują z domową marmoladą lub powidłami. Z podanych poniżej składników upiekłam 2 blachy małych i uroczych rogalików. Przepis jest ekspresowy, ponieważ rogaliki wyrastają tylko i wyłącznie w piekarniku. Dzięki temu nie czekasz, aż zaczyn zacznie pracować, a później, aż samo ciasto nabierze objętości. Zwyczajnie wyrabiasz ciasto, a cała reszta dzieje się w piekarniku.

Składniki:

  • 4 szkl mąki pszennej lub orkiszowej tortowej,
  • 1 kostka masła w temperaturze pokojowej,
  • 1/2 szkl mleka,
  • 1 jajko,
  • 10g świeżych drożdży lub 6g drożdży instant (suchych),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli
  • 1 słoiczek marmolady lub powideł

Przygotowanie:

Ustaw w piekarniku z termoobiegiem temperaturę 200°C.

Zmiksuj ze sobą masło i jajko.

W oddzielnej misce wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem.

Połącz ze sobą zawartość obu naczyń i zagnieć ciasto.

W razie potrzeby podsyp stolnicę mąką.

Formuj z ciasta wałek, który podziel na 6 części.

Z każdej z tych części uformuj okrąg i cienko go rozwałkuj.

Następnie wytnij z niego 8 trójkątów.

Rogaliki drożdżowe
Szybkie rogaliki drożdżowe

Na środku każdego wycinka połóż marmoladę i zawiń rogal.

Gotowe rogale połóż na papierze do pieczenia i piecz przez około 20 minut – do uzyskania złotego koloru.

Szybkie rogaliki drożdżowe są ekspresową wersją tradycyjnych drożdżowych wypieków.

W tym wypadku nie musimy czekać, aż zaczyn zacznie pracować – ciasto samo z siebie wyrośnie w piekarniku. Nic mu więcej nie potrzeba, ewentualnie odrobiny cukru pudru do posypania gotowego rogala 😉

Jako nadzienie do rogali radzę użyć gęstą marmoladę/powidła, taką, którą można kroić nożem. Wtedy mamy pewność, że podczas pieczenia nic nie wypłynie z rogalika. To cały sekret – gęstość nadzienia. Ja stosuję domowe przetwory. Szybkie rogaliki drożdżowe doskonale komponują się z kwaskowatą czarną porzeczką lub śliwkami – takie marmolady lub powidła będą najlepsze.

Dajcie znać, jak Wam smakowały.

Smacznego dnia życzę! 🙂

A przy okazji zapraszam do pobrania bezpłatego ebooka ze słodkimi przepisami na święta:

  • klasycznymi,
  • wege,
  • bezglutenowymi,
  • dietetycznymi
  • bez pieczenia,
  • czy dla dzieci.

Wystarczy, że zapiszesz się na poniższą listę, a po chwili e-book będzie Twój:)

 

 

 

(Odwiedzono 755 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

38 Replies to “Szybkie rogaliki drożdżowe dla niecierpliwych”

    1. O to cudnie, że pieczecie wspólnie 🙂 My te też piekliśmy razem – była walka o wałek i dodatkową porcję mąki 🙂 Działo się, ale ja to uwielbiam 🙂

  1. Uwielbiam szybkie i proste przepisy, bo w moim zabieganym życiu tylko na takie jest czas…;) Coś czuję, że lada moment będziemy wcinać rogaliki! ;)))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *