Sznycle z indyka w chrupiącej panierce – pyszne i lekkostrawne

Sznycle z indyka – danie łatwe, szybkie i pyszne. Czas jego wykonania to zaledwie 15 minut! Przepis polecam wszystkim nie mającym czasu na gotowanie. Cząber doskonale podkreśla smak indyka, a kukurydziana panierka zachwyci kubki smakowe. Sznycelki, to dietetyczna alternatywa dla osób zmuszonych liczyć kalorie.

Składniki:
·    400 g sznycli z indyka,
·    mąka krupczatka,
·    potłuczone płatki kukurydziane,
·    1 jajko,
·    ½ szkl. mleka,
·    Szczypta soli i pieprzu,
·    Szczypta słodkiej papryki,
·    Szczypta chili,
·    Szczypta cząbru,
·    Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

1.    Jajko mieszamy z mlekiem oraz przyprawami.
2.    Sznycle z  indyka delikatnie tłuczemy piąstką, a następnie odpowiednie:
– obtaczamy w mące,
– po czym zanurzamy w jajku z przyprawami,
– a na koniec obtaczamy w płatkach kukurydzianych.
3.    Na rozgrzanym oleju kokosowym pieczemy sznycle na złoty kolor.

Do smażenia sznycli użyłam oleju kokosowego, ponieważ jest dietetyczny i niezwykle aromatyczny. Natomiast zastosowanie mąki krupczatki sprawia, że panierka nie odpada od mięsa – to sprawdzony trik, którego nauczyła mnie babcia

Sznycle z indyka
Sznycle z indyka

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 2 738 razy, 1 wizyt dzisiaj)

3 Replies to “Sznycle z indyka w chrupiącej panierce – pyszne i lekkostrawne”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *