Śniadaniowe babeczki z żółtym serem i boczkiem

Dzień dobry, przygotowałam dla Ciebie pyszne babeczki z żółtym serem i boczkiem.:-)

Idealne na piknik, śniadanie, kolacje, czy jako przekąska w pracy. Podczas ich pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach – uwaga, on uzależnia! 😀

Babeczki mają chrupiącą rumianą skórkę i niezwykle miękki, soczysty środek.

Oszalałam na ich punkcie i liczę, że tą kulinarną radością zarażę również Ciebie 😉

Składniki:

  • 100 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach,
  • 200 g posiekanego w kostkę boczku,
  • 250 ml mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 80 g mąki kukurydzianej,
  • 2 jajka,
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy – pokrojonych w kostkę,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • ½ posiekanej czerwonej cebuli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

 

Przygotowanie:

    1. Boczek i cebulę zarumień na patelni.
    2. Jajka, cukier i sól ubij mikserem.
    3. Następnie dodaj do masy jajecznej mleko i całość połącz.
    4. Do oddzielnej miski dodaj przesiane mąki, proszek do pieczenia, ser oraz suszone pomidory i wymieszaj.
    5. Połącz ze sobą suche składniki z masą jajeczną. Jeśli robisz to mikserem, to uważaj, bo ciasto będzie dość gęste.
    6. Do masy dodaj zarumieniony boczek z cebulką oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszaj.
    7. Ciasto wlej do papilotek na muffinki do ¾ ich wysokości i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 -35 minut w 160˚C (termoobieg).

 

Wystudzone babeczki z żółtym serem i boczkiem doskonale smakują z salsą z pomidorów:

Pokrój w kostkę pomidory, dodaj zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i przypraw solą morską, kolorowym pieprzem oraz oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Moi domownicy jedzą je również z serkiem typu philadelfia. Jak widzisz możliwości jest wiele. Ale na końcu jest zawsze doskonały smak. 😀

 

Życzę smacznego dnia! 😉

Muffinki z żółtym serem i boczkiem
Babeczki z żółtym serem i boczkiem

(Odwiedzono 627 razy, 1 wizyt dzisiaj)

21 Replies to “Śniadaniowe babeczki z żółtym serem i boczkiem”

  1. Obecnie mam wiele wolnego czasu, żeby móc eksperymentować w kuchni, dlatego z miłą chęcią wypróbuję ten przepis, bo wydaje się być ciekawy, a co najważniejsze efekt końcowy pyszny 😉

    1. Kulinarne eksperymenty, to coś napiękniejszego w gotowaniu i pieczeniu:) Zawsze można odkryć nowe smaki i połącznia 🙂
      Życze miłego gotowania 🙂

    1. Ja dziś rano miłam więcej wolnego czasu niż zwykl,e dlatego się skusiłam:) Aromat piekących się bułeczek skutecznie obudził pozostałych domowników i zwabił ich do kuchni 😉

  2. Do tej pory, zajadałam jedynie babeczki podawane na słodko. Z kremem, czekolada i posypkami. Te mnie zaintrygowały, świetna przekąska na podwieczorek 🙂

    1. Na słodko również uwielbiam babeczki 🙂 Ale tym razem przygotowałam wytrawne – alternatywę dla kupnego pieczywa. W łatwy sposó można sprawić radość rodzinnie podczas wspólnego śniadania:)

  3. Wyglądają pięknie, a mogę się założyć, że tak samo smakują. Bardzo fajny pomysł na posiłek rodzinny. Z chęcią kiedyś wypróbuję. W mojej karierze robiłam już babeczki pizzowe i były w nich np. oliwki – również polecam 🙂

    1. Myślę, że ciasto pod te babeczki przyjmie jeszcze wiele dodatków;) Następnym razem dodam oliwki i paryczki:) Dziękuję za inspiracje 🙂

  4. Babeczki wyglądają smakowicie! Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i zaskakiwać moją rodzinę. Takich babeczek jeszcze nie przyrządzałam, ale z pewnością moje dzieci ucieszą się z takiego śniadania. Bardzo lubią kulinarne niespodzianki, a babeczki w takim wydaniu na pewno je zaciekawią 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *