Ryba w zalewie octowo-pomidorowej

Każdy wie, że rybka lubi pływać – zatem, ryba w zalewie octowo-pomidorowej się poleca 😉

Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Delikatne mięso ryby w połączeniu z pomidorową zalewą działa obłędnie na kubki smakowe!:)

Nie wyobrażam sobie Świąt ani Sylwestra bez tej potrawy!

Ryba w zalewie octowo-pomidorowej jest wyśmietnita zarówni na ciepło, jak i na zimno – więc to podwójna korzyść.

Składniki (ryba):

  • 1 kg mintaja lub dorsza (filety),
  • 2 jajka,
  • garść mąki krupczatki,
  • garść bułki tartej,
  • sól, pieprz i ewentualnie przyprawa do ryb

Składniki (zalewa):

  • 3 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 drobno poszatkowane cebule,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie:

  1. Rybę dzielimy na małe kawałki i obtaczamy w mące krupczatce, a następnie w rozmąconym jajku z przyprawami i na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
  2. Do rondelka wlewamy 3 szklanki wody wraz z pozostałymi składnikami zalewy. Całość zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia.
  3. Upieczoną rybę wkładamy do zimnej zalewy i gotowe:)

Ryba w zalewie octowo-pomidorowej smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Polecam wszystkim amatorom ryb i nie tylko!

 

Poza tym ten wpis jest sentymentalny, równo 3 lala temu zaproponowałam Wam tę potrawę.

Przepis jest ten sam, zmieniły się tylko moje umiejętności fotografowania…

Zobaczcie sami jak wygląda moja propozycja podania z roku 2014r…

Ryba w zalewie octowo-pomidorowej 2014 r.

 

W jeszcze 2017 roku zrobiłam dla Was nowe zdjęcie i sama się nie mogę nadziwić, że kilka lat temu wstawiłam powyższą fotografie… Ale jak widać czas działa na naszą korzyść, z każdym dniem nabywamy nowych umiejętności i uczymy się być wdzięcznym za to co mamy 🙂

Ryba w zalewie octowo-pomidorowej 2017 r.

Dlatego w Nowym 2018 roku życzę Ci drogi Czytelniku samych sukcesów, tych małych i dużych, radości życia, uśmiechu i spełniania na każdym polu. Pozdrawiam Cię serdecznie, widzimy się w 2018 roku 😉

 

A jeśli jeszcze szukasz inspiracji na ciasta i słodkości na zbliżającą się imprezę, to polecam Ci Bezpłatnego eBooka z 12-ma przepisami na słodkości. Zobacz sam:

(Odwiedzono 977 razy, 1 wizyt dzisiaj)

10 Replies to “Ryba w zalewie octowo-pomidorowej”

  1. Mmmm…wygląda obłędnie! Aż żałuję, że nie wyprawiam Sylwestra, bo na pewno zrobiłabym tą rybkę! Jednak nic straconego, po sylwestrze też można, a więc skorzystam z przepisu 🙂

    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *