Ruskie pierogi – przepis Babuni

Dziś zapraszam na kolejny smak mojego dzieciństwa – w roli głównej wystąpią ruskie pierogi.  Polecam ich wykonanie, ciasto jest delikatne, a farsz rozpływa się ustach. To smakowite danie jest proste w wykonaniu. Nie czekajmy więc i zróbmy je sami:) Nadmiar surowych pierogów możemy zamrozić – rozkładamy je na tacce, tak, aby się nie dotykały i wkładamy do zamrażalnika. Gdy będą już twarde możemy je przesypać do woreczka i pozostawić w zamrażalniku. To doskonała alternatywa na awaryjny obiad – zamiast zamawiać pizzę, można ugotować własne pierogi. Polecam takie rozwiązanie!:)

 

Składniki (ciasto):

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka miękkiego masła,
  • szczypta soli

Składniki (farsz):

  • 1/2 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków,
  • 200 g zmielonego białego (tłustego) sera,
  • 1 poszatkowana i przyrumieniona na tłuszczu cebula,
  • 1 łyżeczka masła,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy farsz – ziemniaki i ser mieszamy razem z zarumienioną cebulą oraz przyprawami. Całość dokładnie mieszamy.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy żółtko,  dodajemy masło i 1/2 łyżeczki soli. Do naszej masy stopniowo dodajemy 1/2 – 3/4 szklanki  gorącej wody i mieszamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Miseczkę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  3. Stolnicę podsypujemy mąką, a następnie rozwałkowujemy na niej ciasto do grubości 3 mm. Szklanką wycinamy krążki na które nakładamy farsz. Gotowe piegi odkładamy na posypany mąką blat i przykrywamy czystą ściereczką. Dzięki temu nie popękają nam podczas gotowania.
  4. Pierogi wrzucamy małymi partiami do osolonego wrzątku i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Po wypłynięciu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Ruskie pierogi doskonale smakują polane śmietaną/jogurtem naturalnym lub polane tłuszczem z zarumienioną cebulką. Tu inwencja należy do Was:)

Pierogi ruskie
Ruskie pierogi

 

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 1 582 razy, 1 wizyt dzisiaj)

29 Replies to “Ruskie pierogi – przepis Babuni”

  1. Większość, jak nie wszystko co płynie od babci jest wyjątkowe, szczególnie, że często przywołuje miłe, beztroskie lata dzieciństwa:-) A pierogi są na pewno pyszne i zgadzam się, że można nawet celowo zrobić ciut więcej, aby później zamrożenia i mieć awaryjny obiad jak znalazł:-)
    U mnie z moim dzieciństwa kojarzą się również smaki słodkie takie jak np. ciasteczka owsiane z kakao, do tego bez pieczenia, które mogłam sobie zrobić sama będąc właściwie jeszcze gówniarą:-) http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/owsiane.html Zapraszam Cię na kilka z nich.
    Pozdrawiam

  2. co za wspaniałości!!! czekałem kilka dni na zrobienie pierogów z twojego przepisu i dziś wreszcie mi się udało!! mistrzostwo świata, w ramach odwdzięczenia się polecam nie lada gratkę dla amatorów gastronomii. W przyszłym tygodniu rusza festiwal Apetyt na miasto. Jest to pierwszy ogólnopolski festiwal restauracyjny, być może obiło Ci się o uszy. Od przyszłego poniedziałku aż do 26 kwietnia jedne z najlepszych restauracji w Warszawie, Poznaniu, Trójmieście, Krakowie i Wrocławiu będą oferowały trzydaniowe menu za cenę festiwalowego vouchera (kosztuje on 39 zł, przy czym oferuje również dodatkowe zniżki), specjalnie przygotowane na tę okazję. Jeśli wydaje Ci się to fajna opcja, polecam kupić bilety na stronie http://www.apetytnamiasto.pl, osobiście nie mogę się już doczekać!!!

    Pozdrawiam, Michał!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *