Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem ;-)

Dziś zapraszam Cię na lekką przejemność dla podniebienia – naleśniki kukurydziane. To doskonałe ciasto, pozwala się rolować, więc jeśli unikasz glutenu lub zwyczajnie szukasz odmiany, to zachęcam Cię do skosztowania. Są miękkie i elastyczne. Smakują zarówno z nadzieniem słodkim, jak i wytrawnym. Ja jednak dziś chcę Ci zaproponować farsz z masła orzechwego, bananów i cynamonu. To istna rozpusta dla podniebienia, nie dość, że jest słodko, to jeszcze zdrowo i bezglutenowo. Osoby, które unikają mleka krowiego śmiało mogą zastąpić je wodą lub napojem roślinnym – ja rekomenduję kokosowy lub orkiszowy.

(Odwiedzono 1 724 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂
Wydruk przepisu
Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Czas przygotowania 15 minut
Porcje
Składniki
Ciasto
Nadzienie
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki (poza niedzieniem) należy razem połączyć do uzyskania jednolitej masy.
  2. Na mocno rozgrzaną patelnie teflonową wlać porcje ciasta, tak aby powstał cienki naleśnik. W związku z wysoką temperaturą na naleśniku będą powstawać dziurki i tak ma być 😉
  3. Naleśniki odwracać na drugą stronę, gdy jego brzegi będą odstawać od patelni. Drugą stronę smażyć tylko chwilę.
  4. Przed wlaniem ciasta na patelnię, należy je zamieszać, ponieważ szybko się rozwarstwia - mąka kukurydziana już tak ma 😉
  5. Jeszcze ciepłe naleśniki posmarować masłem orzechowym, obłożyć plasterkami banana i posypać cynamonem. Można je wówczas zrolować, złożyć na pół lub w kopertę.
  6. Tak przygotowane naleśniki kukurydziane można jeszcze odrobinę podgrzać lub od razu zjeść.
Pozostałe informacje

Naleśniki kukurydziane z masłem orzechowym i bananem są moim ulubionym drugim śniadaniem oraz słodką przekąską. Dzieci za nimi szaleją, a je jestem zachwycona, że jedzą zdrowo i smacznie. Na ich plus działa fakt, że doskonale się rolują i składają. Są bezglutenowe i można je przygotować zarówno z mlekiem kokosowym (polecam zrobić własne, tu jest przepis), orkiszowym czy tradycyjnym krowim. Fajna alternatywa, gdy ma się w domu alergika lub szuka się odmiany.

Zobacz też:

Naleśniki jaglane

 

 

 

 

 

 

Naleśniki gryczane

 

 

 

 

 

 

18 Replies to “Naleśniki kukurydziane – wyrolujesz je i zjesz z bananem ;-)”

  1. Czy może być coś cudowniejszego, niż przepyszne naleśniki i to w dodatku z masłem orzechowym? Ja dołożyłabym jeszcze garść pysznych i świeżych owoców. Przepis bardzo prosty – na pewno wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *