Rabarbarowe racuszki – sezonowy zawrót głowy :)

Dzień dobry w ten piękny i ciepły dzień 😀

W tak cudowną pogodę do szczęścia brakuje tylko odrobiny czegoś słodkiego 😉 .

Zapraszam na rabarbarowe racuszki. Przygotowałam specjalnie dla Ciebie dużą porcję – idealną na słodki obiad lub spory deser dla gromadki łasuchów.

Ciasto jest super proste w przygotowaniu – bez drożdży za to ze smakiem 😉

Składniki:

– 400 g mąki pszennej,

– 2 szk. Kefiru,

– 3 jajka,

– 400 g pokrojonego młodego rabarbaru,

– masło klarowane do smażenia,

– płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

– szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Starannie połączyć mąkę z kefirem, jajkami, solą i sodą.
  2. Do ciasta dodać rabarbar i dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć (na maśle klarowanym) niewielkie porcje z obu stron na złoty kolor.
Racuszki z rabarbarem
Rabarbarowe racuszki

Tak przygotowane racuszki genialnie smakują na ciepło.

Na zimno również są niezłe – uwielbiam je w każdej postaci!

 

Ewentualnie można przed podaniem posypać je cukrem pudrem, ale dla mnie to zbytek.

Same z siebie są wystarczająco słodkie.

Spróbuj i sam oceń, czy trzeba je jeszcze dosładzać.

 

Życzę smacznego dnia!

(Odwiedzono 1 184 razy, 1 wizyt dzisiaj)

10 Replies to “Rabarbarowe racuszki – sezonowy zawrót głowy :)”

    1. Jeśli będzie Pani formować racuszki łyżką, to z podanych ilości produktu powinno wyjść ok 25 szt, racuszków średniejwielkości – takich jak na zdjęciu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *