Witam, jesień dziś nas nie rozpieszcza, więc pozwól, że zrobię to za nią 😉
Przygotowałam dla Ciebie klasyczny Pumpkin Pie – czyli ciasto z dyni.
To jesienne ciasto jest niesamowicie aromatyczne. Przyprawy korzenne nadają mu charakteru, a pieczona dynia słodyczy.
Pumpkin Pie rozjaśni jesienną szarugę, a w połączeniu z herbatą imbirową stanie się deserem idealnym 😉
Przepis przygotowałam w 2 wariantach – z białym cukrem i mąką oraz z ich zdrowszymi odpowiednikami. Zdziwisz się jak niewielkie zmiany w przepisie mogą zmienić tradycyjne ciasto w zdrowy deser.
Skladniki na ciasto:
2 szkl maki pszennej lub orkiszowej tortowej,
1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej,
1 jajko,
Szczypta soli,
50g cukru/ksylitolu
Składniki na nadzienie:
2 szkl. puree z pieczonej dyni,
2/3 szkl cukru/ksylitolu,
200g serka śmietankowego,
2 roztrzepane jajka,
2 łyżki cynamonu,
1 łyżka imbiru,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
2 roztarte w moździerzu goździki
Szczypta soli,
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 180 St.C
Zmiksuj masło z jajkiem i solą. Dodaj mąkę oraz słodziwo i zagnieć ciasto. Uformuj zbitą, błyszczącą i nie kruszącą się kulę. Ewentualnie możesz maksymalnie dodać 3 łyżki wody.
Ciasto rozwałkuj i wyłożyć na formę do tarty o średnicy 30 cm. Ponakłuwaj je gęsto widelcem i wstaw do piekarnika na 15 do 20 min.
Przygotowanie nadzienia:
Włącz piekarnik na 220 St.C.
Zmiksuj ze sobą wszystkie składniki nadzienia. Wlej je na wcześniej upieczony spód ciasta.
Piecz 15 minut w 220 St.C.
Następnie 30 minut w 180 St.C.
Ciasto możesz zabezpieczyć papierem do pieczenia podczas zmniejszania temperatury.
Po upieczeniu zrób test noża, czyli wbij go w nadzienie, jeśli po wyjeciu bedzie czysty, to gratuluję, Twoj amerykański placek jest idealny.
Pumpkin Pie po wystudzeniu możesz porcjowć i cieszyć się jego smakiem.
Ciasto z dyni idealnie komponuje się z kleksami bitej śmietany.
Życzę smacznego 😀