Dziś zapraszam na klasyczną pomidorową, ale podaną nieco inaczej. Wzbogaciłam ją pieczoną papryką oraz podpłomykami. Nowa odsłona zupy pomidorowej zachwyca lekkością. Podpłomyki z patelni przypominają w smaku, te które moja babcia wypiekała na płycie pieca węglowego (tzw. angielki). Dziś już mało kto z nas ma dostęp do takiej płyty, ale sentyment za smakiem dzieciństwa pozostał…
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki,
- 1 puszka pomidorów w zalewie,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 grubo pokrojona cebula,
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
- ostra papryka – według uznania,
- garść drobno pokrojonej włoszczyzny (1 por, 1 marchewka, 1 pietruszka) + 2 szklanki wody,
- garść kiełków rzodkiewki,
- kilka kleksów jogurtu naturalnego,
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy włoszczyznę. Bulion warzywny gotujemy około 20-stu minut na dość silnym ogniu.
- Paprykę kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne oraz ogonki. Całość zapiekamy we wcześniej nagrzanym piekarniku przez 15 minut w 220°C (termoobieg).
- W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, a następnie podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory i podpieczoną paprykę. Całość nieustanie mieszając smażymy przez 5 minut. Po czym dolewamy 2 szklanki wody i bulion warzywny (wraz z warzywami). Całość przyprawiamy ostrą papryką (ja dodałam 1 łyżeczkę), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut.
- Tak powstała zupę miksujemy blenderem i rozlewamy do miseczek. Każdą porcję ozdabiamy kleksem z jogurtu naturalnego oraz garścią kiełków rzodkiewki. Zupę krem podajemy z podpłomykami.
Przepis na podpłomyki znajdziecie w kolejnym wpisie.
Zachęcam do połączenia zupy z kiełkami rzodkiewki. Jeśli jednak to dla Was zbytnia ekstrawagancja… z pomocą przyjdzie dymka cebuli lub natka pietruszki. Ja jednak zachęcam do odwagi, bo efekt Was zniewoli!:)
Życzę smacznego!
Ps. Ten blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2014
Chcesz zagłosować ? Wyślij SMS o treści E11129 na numer 7122 (koszt SMS-a 1,23 PLN).
(Odwiedzono 301 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Uwielbiam takie zupki!
Ja również – pozdrawiam smacznie 🙂