Placek z dorsza – ryba w nowej odsłonie

Dziś zapraszam na pyszny placek z dorsza. Delikatne mięso ryby podane w takiej postaci smakuje wyśmienicie. Danie jest zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Zachęcam do wypróbowania i komentowania ;-).

Składniki (na 4 porcje):
·    ½  kg dorsza,
·    1 szklanka mąki pszennej,
·    ½ szklanki mąki orkiszowej,
·    sok z połowy cytryny,
·    łyżeczka imbiru,
·    łyżeczka słodkiej papryki,
·    sól i pieprz,
·    1 łyżeczka sody oczyszczonej,
·    1 jajko,
·    1 poszatkowana mała cebula,
·    ½ pęczka posiekanej natki pietruszki,
·    olej do smażenia

Przygotowanie:
1.    Rybę kroimy w kostkę, a następnie rozdrabniamy blenderem. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, słodką papryką oraz połową porcji natki i cebuli. Doprawioną rybę przykrywamy folią i pozostawiamy w lodówce na 30 minut.
2.    Następnie dorsza wraz z marynatą łączymy z 1 szklanką wody, cebulą, natką oraz pozostałymi składnikami. Masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do ciasta na placki ziemniaczane. Placki smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Ciepłe placek z dorsza podajemy z ulubionymi dodatkami.
Ryba podana w taki sposób zainteresuje nawet dzieci;) Jest smaczna i zdrowa, zatem delektujmy się jej smakiem.

dorsz
Placek z dorsza

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 416 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *