Dzień dobry,
dziś zapraszam na szybkie danie, czyli pieczeń rzymską z jajkiem – idealna na obiad lub jako dodatek do kanapek.
A, że robi się ją szybko jest moją ulubienicą, zwłaszcza dziś, bo nie mam czasu i ochoty na wielogodzinne stanie przy kuchance.
Pieczeń rzymska ma tę zalatę, że nie może się nie udać. Jest tak prosta i smaczna, że już bardziej się nie da. Wszystko się ze sobą miesza, wrzuca do piekarnika i obiad gotowy.
Składniki:
– 500g mięsa mielonego,
– 1 czerstwa kajzerka (ja dziś dałam 4 czerstwe kromki chleba),
– 1 szkl. ciepłej wody (do namoczenia kajzerki),
– 2 surowe jajka,
– 4 ugotowane jajka (do nadzienia)
– 1 poszatkowana cebula (u mnie czerwona),
– 3 łyżka masła klarowanego,
– 2 łyżki majeranku,
– 1 łyżka słodkiej papryki,
– sól i pieprz według uznania,
– ewentualnie bułka tarta i masło do wysmarowania i posypania formy
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na 1 łyżce masła klarowanego.
Kajzerkę/kromki chleba zalej wodą i odstaw.
Do mięsa mielonego wbij 2 surowe jajka, dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj dłonią.
Jeśli stosujesz szklaną formę do pieczenia, to wysmaruj ją małsem i posyp bułką tartą. Ja tego nie robię, bo mam formę sylikonową.
Do formy nałóż połowę mięsa. Na środku położ ugotowane jajka i całość przykryj pozostałą częścią mięsa.
Mokrą dłonią wyrównaj powierznie pieczeni rzymskiej.
Na górę połóż 2 łyżki masła – ja dałam nawet 3, ale 2 też wystarczą.
Piecz 45 minut w 180 St.C.
Tak przygotowaną pieczeń rzymską możesz podawać z ziemniakami i buraczkami – dla mnie obiad marzeń.
Możesz też stosować ją jako obkład do chleba.
Prawda, że proste? A jakie dobre 😀
Koniecznie zrób własną pieczeń rzymską i pochwal się nią! – czekam 🙂
Życzę smacznego dnia 😉
Polecam Ci też pobranie bezpłatnego ebooka ze słodkimi przepisami na święta.
Znajdziesz w nim 12 różnorodnych przepisów od klasycznych, po wege, fit, dla dzieci, bezglutenowe, czy bez pieczenia.
Wystarczy, że klikniesz poniższe zdjęcie:
Bardzo lubię i często robię.
Fajne rozwiazanie, gdy czasu brak. Obiad i “wedlina” w jednym 🙂
Wygląda przecudownie! Ależ bym taką zjadła!
Dziekuje 🙂
Nie jem mięsa, ale czasem, jak mąż jest chory, to mu gotuję jakieś mięcho na obiad… Może za którymś razem dostanie taką pieczeń, skoro jest łatwa w przygotowaniu? 😀 Chociaż wolę, żeby był zdrowy 😉
Hehe, mimo wszystko zycze duzo zdrowia dla meza 🙂
Wygląda jak arcydzieło!!! Ekstra 🙂
Ale przypomniałaś mi dzieciństwo! I imieniny u cioci Ali 😉
Ale milo mi sie teraz zrobilo 🙂
Proste i jak smacznie wygląda – muszę sobie przyrządzić 🙂
Dziękuję i zachecam 🙂
Też bardzo lubię, chociaż my robimy raczej od święta 😉 To takie nasze wielkanocne danie 😉
Ja na swieta robie tradycyjny pasztet lub wegetarianski z cieciorki – to zalezy jakich mamy gosci 🙂
ja własnie chleb wypiekłam a tu takie smakołyki matklo kochana
I jeść mi się zachciało takie to apetyczne 🙂
Bardzo mi milo 🙂
wygląda mega apetycznie – z znasz może przepis na wersje wege?
Robilam kilka razy “jajeczny pasztet” z warzywami – cos pysznego 🙂
Ja nie przepadam, ale mój mąż mógłby jeść takie wynalazki przez cały czas 🙂
Czyli tym razem cos dla meza.
A co Pani lubi jesc, moze cos zaproponuje? 😉
Bardzo ją lubimy, chętnie gości na naszych talerzach, tym bardziej, ze dzięki różnym mieszankom ziół, niemal za każdym razem ma inny smak. 🙂
Przyprawy to podstawa 🙂
Wygląda efektownie i jest pyszna. 🙂 W moim rodzinnym domu robi się podobną zapiekankę, ale bez jajka i jest znana jako zając. 🙂 W Makro można kupić roladę z jajka, taką, żeby po przekrojeniu każdy plaster pieczeni był jednakowy. 🙂
Ja jeśli tylko mogę, to robię własne wędliny 🙂
Siła prostoty to często siła niezwykłych smaków. 😉
Dziękuję – tu zasada “im prościej tym lepiej” sprawdza się w 100% 🙂
Czy z miesiem mielonym z fileta wyjdzie ta pieczeń? 🙂
Myślę, że tak – ostatnio robiłam z piersi z indyka i też super wyszło 🙂
o, często robię na kanapki 😉
Ja jutro znów zrobię – fajna alternatywa dla kupnej szynki 😉