Pieczeń rzymska z jajkiem – czyli prosto i smacznie

Dzień dobry,

dziś zapraszam na szybkie danie, czyli pieczeń rzymską z jajkiem – idealna na obiad lub jako dodatek do kanapek.

A, że robi się ją szybko jest moją ulubienicą, zwłaszcza dziś, bo nie mam czasu i ochoty na wielogodzinne stanie przy kuchance.

Pieczeń rzymska ma tę zalatę, że nie może się nie udać. Jest tak prosta i smaczna, że już bardziej się nie da. Wszystko się ze sobą miesza, wrzuca do piekarnika i obiad gotowy.

 

Składniki:

– 500g mięsa mielonego,

– 1 czerstwa kajzerka (ja dziś dałam 4 czerstwe kromki chleba),

– 1 szkl. ciepłej wody (do namoczenia kajzerki),

– 2 surowe jajka,

– 4 ugotowane jajka (do nadzienia)

– 1 poszatkowana cebula (u mnie czerwona),

– 3 łyżka masła klarowanego,

– 2 łyżki majeranku,

– 1 łyżka słodkiej papryki,

– sól i pieprz według uznania,

– ewentualnie bułka tarta i masło do wysmarowania i posypania formy

 

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na 1 łyżce masła klarowanego.

Kajzerkę/kromki chleba zalej wodą i odstaw.

Do mięsa mielonego wbij 2 surowe jajka, dodaj odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj dłonią.

Jeśli stosujesz szklaną formę do pieczenia, to wysmaruj ją małsem i posyp bułką tartą. Ja tego nie robię, bo mam formę sylikonową.

Do formy nałóż połowę mięsa. Na środku położ ugotowane jajka i całość przykryj pozostałą częścią mięsa.

Mokrą dłonią wyrównaj powierznie pieczeni rzymskiej.

Na górę połóż 2 łyżki masła – ja dałam nawet 3, ale 2 też wystarczą.

Piecz 45 minut w 180 St.C.

 

Tak przygotowaną pieczeń rzymską możesz podawać z ziemniakami i buraczkami – dla mnie obiad marzeń.

Możesz też stosować ją jako obkład do chleba.

 

Prawda, że proste? A jakie dobre 😀

 

Koniecznie zrób własną pieczeń rzymską i pochwal się nią! – czekam 🙂

Życzę smacznego dnia 😉

 

Polecam Ci też pobranie bezpłatnego ebooka ze słodkimi przepisami na święta.

Znajdziesz w nim 12 różnorodnych przepisów od klasycznych, po wege, fit, dla dzieci, bezglutenowe, czy bez pieczenia.

Wystarczy, że klikniesz poniższe zdjęcie:

Kliknij i pobierz bezpłatnego ebooka

 

(Odwiedzono 3 132 razy, 2 wizyt dzisiaj)

30 Replies to “Pieczeń rzymska z jajkiem – czyli prosto i smacznie”

  1. Nie jem mięsa, ale czasem, jak mąż jest chory, to mu gotuję jakieś mięcho na obiad… Może za którymś razem dostanie taką pieczeń, skoro jest łatwa w przygotowaniu? 😀 Chociaż wolę, żeby był zdrowy 😉

  2. Wygląda efektownie i jest pyszna. 🙂 W moim rodzinnym domu robi się podobną zapiekankę, ale bez jajka i jest znana jako zając. 🙂 W Makro można kupić roladę z jajka, taką, żeby po przekrojeniu każdy plaster pieczeni był jednakowy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *