Pavlova – słodki bezowy deser z kremem waniliowym i owocami

Pavlova, to królowa wśród deserów. Słodka beza połączona z bitą śmietaną i świeżymi owocami – to zobowiązuje! Ten deser zrobi furorę w Waszych domach, dzięki swojej prostocie i smakowi. Podobno wykonanie ładnej bezy to sztuka… Cóż,  ja Wam dziś udowodnię, że to łatwizna jakich mało!

Pavlova to deser, który robi się 7 minut i opiecze/suszy 1,5 godziny. Spód bezowy stanie się biały i kruchy, zaś w środku będzie skrywał słodką i wilgotną piankę. Do tego krem waniliowy, świeże owoce i będziecie w cukierniczym niebie. A dodatkowo to świetny sposób na wykorzystanie nadmiarowych białek.

To co? Do dzieła!

 


Pavlova – przepis:

 

Składniki – beza:

Deser Pavlova
Biała Pavlova – pyszny bezowy deser.
  • 4 białka w temperaturze pokojowej,
  • 200g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny,
  • 2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej (zwanej skrobią ziemniaczaną)

Składniki – krem:

  • Kremówka 120g,
  • Mascarpone 120g,
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy,
  • świeże owoce – polecam 200g (maliny, borówki, granat, kto co lubi)

 

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik z termoobiegiem na 180°C.
  2. Do białek dodaj sól i cały cukier. Miksuj przez 7 minut do rozpuszczenia cukru.Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet.
  3. Całość delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach lub wymieszaj szpatułką. Im krócej miksujemy/mieszamy, tym beza będzie lepiej napowietrzona i ładniej wyrośnie.
  4. Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Papier odwróć i połóż na ruszcie do pieczenia. W okręgu umieść bezową masę.
  5. Łyżką lub szpatułką formuj bezę, na jej górze zrób delikatne wgłębienie, tam po wysuszeniu bezy umieścisz krem.
  6. Włóż bezę do piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 120 lub 110°C jeśli masz mocny piekarnik. Susz bezę przez 1,5h. Pamietaj, aby nie otwierać w tym czasie piekarnika. Po wskazanym czasie studź bezę w uchylonym piekarniku.
  7. Na ostudzoną bezę nałóż krem:

Razem zmiksuj schłodną śmietanę z mascarpone i ziarenkami wanilii. Radzę zrobić to w wysokim naczyniu i zabezpieczyć je folią aluminiową, bo na początku trochę chlapie. Gdy krem uzyska już gęstą konsystencję można nim posmarować bezę i całość ozdobić ulubionymi owocami.

 


 

Deser Pavlova
Biała Pavlova – pyszny bezowy deser.

 

 

Pavlova – rady:

Bezę można też upiec tylko z cukru i białek.

Ale dodatek octu winnego/soku z cytryny sprawia, ze beza pięknie schnie.

Mąka ziemniaczana zaś zabezpiecza bezę przed opadnięciem.

 

Jak widzisz sam przepis jest banalnie prosty.

Musisz tylko pamiętać o kilku zasadach:

  • białka do bezy muszą mieć temperaturę pokojową,
  • podczas suszenia bezy (czyli przez 1,5h) absolutnie nie możesz otowrzyć piekarnika, bo zwyczajnie Ci opadnie,
  • gotową bezę studzisz w uchylonym piekarnku – i to jest jedyny słuszny moment, gdy piekarnik może być otworzony (nie licząc wkładania bezy do środka).

Jak widzisz Pavlova to prosty deser, tylko trzeba znać kilka trików, które tu dokładnie opisałam.

 

Życzę smacznego dnia! 🙂

Polecam Ci też:

Biszkopt z polewą czekoladową

Biszkopt z czekoladowymi zaciekami – dripem

 

 

 

 

Klasyczny biszkopt z truskawkową pianką – blacha

 

 

 

 

Szybki i łatwy sernik

 

 

 

 

Tarta cytruskową z bezą

 

 

 

 

 

A jeśli Ci mało… ?

To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 5 577 razy, 1 wizyt dzisiaj)

30 Replies to “Pavlova – słodki bezowy deser z kremem waniliowym i owocami”

    1. Ja kupiłam termometr do piekarnika.Grosze.Deser zachęcający..I ta nazwa..:-)Tajemniczo-artystyczna..:-)
      Pavlova – deser australijski i nowozelandzki, rodzaj torcika bezowego udekorowanego bitą śmietaną i świeżymi owocami, najczęściej truskawkami, malinami, kawałkami brzoskwini bądź owocami kiwi[1][2].

      Wiki:
      “Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej – tradycja głosi, że pierwszy raz został przygotowany podczas pobytu tancerki w Perth w 1926 lub 1929 roku przez szefa kuchni hotelu Esplanade[1]. Jednak do autorstwa deseru pretendują także Nowozelandczycy, twierdząc, że przyrządzono go w Wellington podczas tournée Pawłowej w 1926 roku.”

  1. Bezy zawsze słabo mi wychodziły, ale ciągle ćwiczę, szczególnie, że często mam wolne białko. Samo żółtko do zup, czy szpinaku używam. Potem z białkiem się męczę, ale moje bezy to na prawdę jakiś koszmar.

    1. Nie, oto prawidłowa kolejność:
      1. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 180°C.
      2. Ubitą bezę włóż do nagrzanego piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 110°C lub 120°C jeśli masz mocny piekarnik.
      3. Susz beze przez 1,5h w 110 lub 120°C – nie otwieraj w tym czasie piekarnika!
      4. Po uplywie 1,5 h otworz piekarnik i go wylacz. Beza powinna ostygnac w uchylonym piekarniku.

      Mam nadzieję, że pomoglam. Gdyby byly jakies pytania, to prosze smialo pisac ?

        1. W takiej sytuacji sugeruję wstawić bezę do piekarnika nagrzanego do 120St.C i suszyć przez 2,5 h. Po wskazanym czasie proszę wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystygnięcie bezy i piekarnika. Najlepiej bezę suszyć wieczorem i po upieczeniu pozostawić do rana w wyłączonym i zamkiętym piekarniku. Najważniejsza jest dobra znajomość piekarnika 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *