Pavlova – słodki bezowy deser z kremem waniliowym i owocami

Pavlova, to królowa wśród deserów. Słodka beza połączona z bitą śmietaną i świeżymi owocami – to zobowiązuje! Ten deser zrobi furorę w Waszych domach, dzięki swojej prostocie i smakowi. Podobno wykonanie ładnej bezy to sztuka… Cóż,  ja Wam dziś udowodnie, że to łatwizna jakich mało! Pavlova to tort bezowy – który robi się 7 minut i opiecze/suszy 1,5 godziny. Spód bezowy będzie biały i kruchy, zaś w środku będzie skrywał słodką i wiglotną piankę. Do tego krem wniliowy, świeże owoce i będziecie w cukierniczym niebie.

To co? Do dzieła!

 

Składniki – beza:
4 białka w temperaturze pokojowej,
200g cukru pudru,
szczypta soli,
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
2 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej (zwanej skrobią ziemniaczaną)

Składniki – krem:
Kremówka 120g,
Mascarpone 120g,
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier waniliowy,
świeże owoce – polecam 200g (maliny, borówki, granat, kto co lubi)

Przygotowanie:

Włącz piekarnik z termoobiegiem na 180°C.

Do białek dodaj sól i cały cukier. Miksuj przez 7 minut do rozpuszczenia cukru.

Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Całość delikatnie zmiksuj na najniższych obrotach lub wymieszaj szpatułką. Im krócej miksujemy/mieszamy, tym beza będzie lepiej napowietrzona i ładniej wyrośnie.

Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy 20 cm. Papier odwróć i połóż na ruszcie do pieczenia. W okręgu umieść bezową masę.

Łyżką lub szpatułką formuj bezę, na jej górze zrób delikatne wgłębienie, tam po wysuszeniu bezy umieścisz krem.

Włóż bezę do piekarnika i natychmiast skręć temperaturę do 120 lub 110°C jeśli masz mocny piekarnik. Susz bezę przez 1,5h. Pamietaj, aby nie otwierać w tym czasie piekarnika. Po wskazanym czasie studź bezę w uchylonym piekarniku.

 

Na ostudzoną bezę nałóż krem:
Razem zmiksuj schłodną śmietanę z mascarpone i ziarenkami wanilii. Radzę zrobić to w wysokim naczyniu i zabezpieczyć je folią aluminiową, bo na początku trochę chlapie.

Gdy krem uzyska już gęstą konsystencję można nim posmarować bezę i całość ozdobić ulubionymi owocami.

Deser Pavlova
Biała Pavlova

Bezę można też upiec tylko z cukru i białek.

Ale dodatek octu winnego/soku z cytryny sprawia, ze beza pięknie schnie.

Mąka ziemniaczana zaś zabezpiecza bezę przed opadnięciem.

 

Jak widzisz sam przepis jest banalnie prosty.

Musisz tylko pamiętać o kilku zasadach:

  • białka do bezy muszą mieć temperaturę pokojową,
  • podczas suszenia bezy (czyli przez 1,5h) absolutnie nie możesz otowrzyć piekarnika, bo zwyczajnie Ci opadnie,
  • gotową bezę studzisz w uchylonym piekarnku – i to jest jedyny słuszny moment, gdy piekarnik może być otworzony (nie licząc wkładania bezy do środka).

Jak widzisz Pavlova to prosty deser, tylko trzeba znać kilka trików, które tu dokładnie opisałam.

 

Życzę smacznego dnia! 🙂

Polecam Ci też pobranie bezpłatnego ebooka ze słodkimi przepisami na święta.

Znajdziesz w nim 12 różnorodnych przepisów od klasycznych, po wege, fit, dla dzieci, bezglutenowe, czy bez pieczenia.

Wystarczy, że zapiszesz się poniżej na listę.

 

(Odwiedzono 896 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

25 Replies to “Pavlova – słodki bezowy deser z kremem waniliowym i owocami”

  1. Bezy zawsze słabo mi wychodziły, ale ciągle ćwiczę, szczególnie, że często mam wolne białko. Samo żółtko do zup, czy szpinaku używam. Potem z białkiem się męczę, ale moje bezy to na prawdę jakiś koszmar.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *