Pałtki ryżowe skąpane w waniliowym mleku

Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od cudownego śniadania, każdemu takiego życzę;)

Pałatki ryżowe skąpane w waniliowym mleku a do tego pyszne owoce – palce lizać! To prawdziwa bomba witaminowa, idealna na cudowny początek dnia.

 

Składniki:

  • 300 ml mleka (% zależy od Was),
  • 50 g płatków ryżowych,
  • 1/2 laski wanilii,
  • garść ulubionych owoców (ja wybrałam banana, maliny i borówki amerykańskie)

Przygotowanie:

  1. Do mleka wkładami ziarenka z laski wanilii oraz samą laskę. Całość gotujemy aż mleko zacznie wrzeć.
  2. Do waniliowego mleka dosypujemy płatki ryżowe i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  3. Na koniec przelewamy naszą zupę do miseczek i ozdabiamy owocami.

Tak przygotowane płatki, to doskonały pomysł na śniadanie, podwieczorek, czy zdrowy deser.

Zwiększając ilość płatków ryżowych do 100 g uzyskamy owsiankę.

płatki ryżowe
Płatki ryżowe w mleku

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 290 razy, 1 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Pałtki ryżowe skąpane w waniliowym mleku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *