Oszczędna rolada biszkoptowa z truskawkami

Sezon truskawkowy zobowiązuje, aby wyczarować z nich coś pysznego. 🙂

Przygotowałam dla Ciebie roladę biszkoptową – ciasto puszyste, wilgotne i niezwykle słodkie. 😉

Rolada należy do ciast oszczędnych, sekret jej smaku tkwi w dobrze ubitych białkach oraz drobno pokrojonych truskawkach.

Nie znajdziesz w tym cieście kremu, czy dżemu.

Za to będziesz się raczyć słodkim, miękkim biszkoptem, który dosłownie powala smakiem i aromatem truskawek. 😀

 

 Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 50 g cukru,
  •  3,5 łyżki mąki pszennej,
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •  ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do podsypania blatu,
  •  400 g truskawek bez szypułek

Przygotowanie:

Umyte i osuszone truskawki pokrój na cienkie kawałki, zasyp 2 łyżkami cukru pudru i odstaw.

Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany stopniowo dosypuj cukier, łyżka po łyżce. Następnie dodaj kolejno żółtka i nadal ubijaj. Na koniec dodaj mąkę, całość delikatnie wymieszaj kopystką – im krócej tym lepiej.

Ciasto delikatnie przelej do formy (20x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź i piecz w 180˚C przez około 6-8 minut w termooobiegu.

Połóż na blat kuchenny papier do pieczenie i suto posyp go cukrem pudrem.

Ciasto zaraz po upieczeniu wyjmij razem z papierem z blachy, odwróć i połóż na wcześniej przygotowany blat. Górny papier delikatnie odklej i wyrzuć. Na tak przygotowane ciasto nakładaj truskawki od krótszego boku, zostaw sobie 1 cm marginesu. Soku z truskawek nie dodawaj, wypij go.

Za pomocą papieru zwiń roladę i włóż do sylikonowej formy keksowej (kształt się utrzyma) i trzymaj przez 2 godziny w lodówce. Po wskazanym czasie zjedz roladę.

 

Gotową rolada zwinięta w papier, wygląda, jak cukierek czekający na rozpakowanie.

Truskawki, w lodówce dodatkowo puszczą sok i zestalą się z biszkoptową masą. Dlatego polecam dodawać do ciasta truskawki bez soku – jego nadmiar mógłby rozmiękczyć ciasto.

Celowo piekę biszkopt na małej blaszce, im będzie grubszy i puszysty tym lepiej dla truskawek i ich soków.

Gdyby po zwinięciu rolady wypadło trochę truskawek, to po bokach dopchnij je łyżką.

Ciasto polecam zjeść po maksymalnie 3 godzinnym leżakowaniu w lodówce.

Zapewniam, że szybko zniknie z Twojego stołu. Rolada powinna dać się podzielić na ok. 6 – 8 porcji.

 

Życzę smacznego dnia! 😀

 

Ps. Taka rolada genialnie smakuje z domowymi lodami mailinowymi 🙂

Lody bez maszynki
Lody malinowe na śmietanie

 

Polecam Ci również inną Roladę Biszkoptową z truskawkami i serkiem ricotta

Rolada biszkoptowa z serem Ricotta

 

(Odwiedzono 404 razy, 1 wizyt dzisiaj)

16 Replies to “Oszczędna rolada biszkoptowa z truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *