Niezwykły napój z pokrzywy – i czarodziejska moc tej rośliny

Na wiosenne upały polecam Ci napój z pokrzywy. Jest pyszny, orzeźwiający i bardzo prosty. Jeśli masz choć skrawek ogródka, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że znajdziesz w nim pokrzywę. Przyrządzisz z niej napój, który w opinii mojego męża smakuje podobnie do wody z miętą. Taki “trunek” będzie idealnym dodatkiem do sałatek i grillowych przyjęć. Pokrzywa usuwa wiosenne zmęczenie, walczy z anemią, wzmacnia odporność, dodaje energii, i rozprawia się z reumatyzmem. Powyżej wymieniłam tylko kilka jej walorów zdrowotnych. Warto pochylić się nad tym “chwastem”, bo działa cuda – tylko trzeba dać mu szansę.

 

Składniki:

garść listków młodej pokrzywy,

sok z cytryny

zimna woda

ewentualnie kilka kostek lodu

 

 

Przygotowanie:

Listki pokrzywy umieść w dzbanie i pognieć je łyżką.

Dodaj sok z cytryny wodę i kostki lodu.

Całość wymieszaj i gotowe 🙂

 

Jak widać, to żadna filozofia przygotować prosty, smaczny i zdrowy napój z pokrzywy.

Jeśli nie masz możliwości zerwania świeżej pokrzywy, to w ostatnim czasie można ją spotkać na bazarkach i w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Napój z pokrzywy – rady praktyczne:

  • najlepsze będę młode pędy pokrzywy – zbierane z górnych trzech pięter rośliny,
  • młoda pokrzywa nie parzy,
  • gdybyś trafił/a na parzącą pokrzywę, to wystarczy ją sparzyć gorącą wodą,
  • najlepiej zbierać pokrzywę przed kwitnieniem, bo później swoje najcenniejsze właściwości oddaje kwiatom, a liście i łodygi stają się włókniste.

 

 Kiedy zbierać pokrzywę?

  • Pokrzywa najsmaczniejsza i najwartościowsza będzie od kwietnia do początków czerwca – przed kwitnięciem.

 

Pokrzywa w kuchni:

  • Wiosenne liście i pędy pokrzywy idealnie wzbogacą smak koktajli, sałatek, surówek, zup, naleśników i jajecznicy.
  • sok z pokrzywy świetnie działa na odporność,
  • z ususzonych liści można przyrządzić napar – wzmacnia odporność, ma działanie moczopędne, poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry, a także obniża poziom cukru we krwi,
  • potrawy z pokrzywy są wskazane w diecie ubogiej w sól,
  • pokrzywa stosowana była dawniej podczas transportu świeżych ryb, raków i mięsa, ponieważ zabezpieczała towar przed psuciem się. Teraz zastępują ją chłodziarki i kostki lodu 🙂

 

Antyczne i ludowe ciekawostki na temat pokrzywy:

  • Słowianie uważali, że jest magiczna i odpędza duchy,
  • Germanie poświęcali ją Donarowi – władcy piorunów,
  • W Polsce wplatano je w wianki święcone w Boże Ciało,
  • rzymski smakosz Apicjusz w “Sztuce kulinarnej” zachęcał do spożywania pokrzywy, ponieważ działa oczyszczająco, odżywczo, wzmacnia odporność i wspomaga przemianę materii.
  • Owidiusz w “Sztuce kochania” pokazał, że pokrzywa może być również afrodyzjakiem,
  • pokrzywa od starożytności cieszy się sławą roślinny leczniczej.

 

 

Długo zbierałam się do napisania tergo artykułu i szczerze powiedziawszy na temat pokrzywy mam dużo więcej do powiedzenia. Ale myślę, że jak na pierwszy przepis z pokrzywą w roli głównej, to taka dawka wiedzy jest wystarczająca. Do czerwca jeszcze podam kilka przepisów na zastosowanie pokrzywy w kuchni, bo chciałabym odczarować jej chwastowatowatość i pokazać, że nasi dziadkowie wiedzieli co robią, gdy ją zjadali lub leczyli się nią.

Mam nadzieję, że skusisz się na napój z pokrzywy – młodej najlepiej 🙂 Bo to będzie krok w dobrą stronę – poznasz coś nowego (chyba, że już nasz) i wyrobisz sobie zdanie na jej temat .

 

 

A jeśli lubisz wplatać warzywa do swojej diety,

to zapraszam Cię po odbiór bezpłatnego E-booka “Legalny Przemyt Warzyw” – wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail na jaki mam przesłać E-booka z 10-ma przepisami na przekąski i słodycze z warzyw:)

Zobacz też:

Młoda pokrzywa ala szpinak
Szpinak z pokrzywy

 

Duszoną pokrzywę ala szpinak – polecam, bo jest pyszna! 🙂

 

 

 

 

 

 

 

(Odwiedzono 4 562 razy, 1 wizyt dzisiaj)

26 Replies to “Niezwykły napój z pokrzywy – i czarodziejska moc tej rośliny”

  1. Pokrzywa jest polecana dla tych, którzy mają problemy z częstym zapaleniem pęcherza, więc u mnie pokrzywa w domu to podstawa. Zimą oczywiście suszona. Do tego cytryna i dla mnie akurat odrobina cukru 🙂 Bo ja muszę mieć słodko 🙂 Ale zgadzam się z Tobą i również polecam 🙂

    1. Ja całe lata zbierałam się, aby zjeść coś z pokrzywy 🙂 Ostatnio zrobiłam nawet duszoną pokrzywę ala szpinak – danie warte uwagi 🙂

  2. Prowadzisz bardzo ciekawego i wartościowego bloga ,aż miło poczytać .Zachęcona Twoim wpisem zerwałam kilka młodych pokrzyw ,napój całkiem smaczny tylko efekty poparzenia bardzo nieprzyjemne

    1. Ja też zawsze się poparzę, ale to też na zdrowie 🙂 Aby się jednak nie poparzyć podczas zbiorów omocne mogą być gumowe rękawiczki, a później wrzątek 🙂 Bardzo dziękuję za komplement 🙂 Saram się, aby ten Bloga poza przepisami niósł jeszcze jakąś wartość 🙂 Miło mi, że ktoś to dostrzega <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *