Naleśniki gryczane z farszem szpinakowym – obłędne w smaku

Dziś przepis na szybki obiad, bo i mój dzień pędzi jak oszalały – naleśniki gryczane z farszem szpinakowym  😉

Ostatnio zdradziłam sekret moich naleśników bezglutenowych z kaszy gryczanej.

Przepis na ciasto znalazłam na Domowa TV.

Dziś czas na prawdziwą kulinarną petardę;) Naleśniki gryczane wypełnione szpinakiem i serem feta.

Zacny obiad, smaczny, zdrowy i co ważne szybki w przygotowaniu. Zatem czas przystąpić do kulinarnego dzieła stworzenia 😉

 

Składniki (ciasto):

– 2 szkl. kaszy gryczanej jasnej,

– 2 szkl. wody,

– 2 łyżki oleju z pestek winogron,

– 3 jajka,

– pół łyżeczki cukru,

– szczypta soli

 

Składniki (farsz):

– 1 opakowanie sera feta,

– pół opakowania szpinaku świeżego lub mrożonego,

– łyżka masła klarowanego,

– sok z cytryny,

– pieprz

 

 

Przygotowanie:

  1. Szpinak poddusić na maśle przez kilka minut i doprawić do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny.

I tym sposobem farsz mamy gotowy Teraz możemy zabrać się za naleśniki.

  1. Kaszę zmielić w młynku do kawy.
  2. Wszystkie składniki razem zmiksować.
  3. Smażyć cienki placki na suchej patelni.
Naleśniki gryczane ze szpinakiem i serem
Naleśniki gryczane z farszem szpinakowym

Farsz rozsmarować na naleśnikach, które następnie sugeruję zrolować.

Naleśniki gryczane z farszewm szpinakowym polecam podawać z sałatką  z pomidorów, jogurtu naturalnego i szczypiorku.

Jestem ciekawa z czym Wy lubicie najbardziej zajadać naleśniki?

Tak ja u mnie szpinak, czy może na słodko?

 

Pozdrawiam smacznie:)

 

(Odwiedzono 1 960 razy, 1 wizyt dzisiaj)

10 Replies to “Naleśniki gryczane z farszem szpinakowym – obłędne w smaku”

    1. Ja do szpinaku przekonałam się kilka late temu. Jako dziecko unikałam go,a teraz uwielbiam:) Staram się regularnie wrzucać przepisy na dania bezglutenowe, liczę, że coś Pani przypadnie do gustu:)

    1. Moze to kwestia patelni? One nie powinny sie rozwalac, sa dosc gietkie. Dodalam Pani olej do ciasta? Ewentualnie prosze smazyc na tluszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *