Naleśniki gryczane – bezglutenowa rozpusta

Jestem wielką fankom wszelkiej maści naleśników. Mogłabym je jeść codziennie! Zwłaszcza, że tak mało czasu potrzeba do  ich przygotowania 😮

Uwielbiam je zarówno na słodko, jak i wytrawnie.

Dziś zdradzę przepis na naleśniki z kaszy gryczanej, która zastąpi nam tradycyjną mąkę. Przepis podpatrzyłam tu.

Takie naleśniki gryczane nie mają glutenu i zadowolą każdego wielbiciela kaszy gryczanej 😀

 

Składniki:

– 2 szkl. kaszy gryczanej jasnej,

– 2 szkl. wody,

– 2 łyżki oleju z pestek winogron (lub innego preferowanego przez Was),

– 3 jajka,

– pół łyżeczki cukru,

– szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Kaszę zmielić w młynku do kawy.
  2. Wszystkie składniki razem zmiksować.
  3. Smażyć cienki placki na suchej patelni .

Długo szukałam przepisu na bezglutenowe naleśniki, które można łatwo zwijać w rulonik. I dziś dzielę się z Wami moim odkryciem:)

Kolor naleśników jest uzależniony od rodzaju kaszy jakiej użyjemy (palona – zagwarantuje ciemny odcień a, nie palona – jasny).

Polecam wszystkim wielbicielom kaszy gryczanej.

Placki mają zdecydowany gryczany aromat.

Naleśniki z kaszy gryczanej
Naleśniki gryczane

 

Uwielbiam te naleśniki z intensywnie czekoladowym kremem, przepis znajdziecie tu.

Świetnie sprawdzą się też z nadzieniem mięsnym lub z owocami.

A Wy z czym najchętniej jadacie naleśniki?;)

 

Pozdrawiam Was smacznie:)

 

(Odwiedzono 746 razy, 1 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Naleśniki gryczane – bezglutenowa rozpusta”

  1. Niestety fanką kaszy gryczanej nie jestem, ale przepis napewno wyprobuje na innym rodzaju kaszy!! Bo nalesniki to ja darzę uczuciem szczerym i mocnym ☺ a jak mozna zdrowiej to juz w ogole wygrana na loterii!! ☺

    1. Jak nie lubi Pani kaszy gryczanej, to faktycznie odradzam te konkretne naleśniki:)
      Życzę udanego eksperymentu z innymi kaszami.
      Poszę dać znać, jak wyszło:)

      Pozdrawiam
      🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *