Miętowe puree z zielonego groszku

Miętowe puree z zielonego groszku to doskonała, zielona alternatywa dla zwykłego puree ziemniaczanego. Zachwyca aksamitnym smakiem okraszonym miętową nutą. Intensywnie zielony kolor pięknie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi.

 

Składniki:

  • 450 g mrożonego zielonego groszku,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • szczypta soli,
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • kilka posiekanych liści mięty

 

 

Przygotowanie:

    1. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować w osolonej wodzie pod przykryciem na dość mocnym ogniu (przez 15 minut od momentu zagotowania się wody). Następnie dodać mrożony groszek i gotować pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
    2. Odcedzić, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie rozdrobnić blenderem.

 

Przepis na miętowe puree z zielonego groszku, jest niezwykle łatwy i ekspresowy w wykonaniu– bo w kuchni powinno być smacznie, szybko i kolorowo.

Miętowe puree z groszku
Miętowe puree z groszku

 

Życzę smacznego!

 

(Odwiedzono 592 razy, 1 wizyt dzisiaj)

18 Replies to “Miętowe puree z zielonego groszku”

    1. 3mam kciuki:) U mnie nikt nie lubi marchewki, a wystarczy ją tylko zetrzeć na grubych oczkach i dodać np. do zupy i już nie ma problemu;)

  1. Mhm… brzmi apetycznie. Na pewno przepis wypróbuję za jakiś czas, bo póki co jestem matką karmiącą i musimy trochę poczekać na groszkowe smakołyki. Samo zdrowie i wygląda obłędnie . 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *