Małe kalmary nadziewane fetą – danie proste i pyszne

Za oknem świeci słońce i powoli przypomina nam o zbliżającym się lecie:). W taką pogodę aż chce się zasmakować w daniach, które kojarzą się nam z wakacjami:) Dlatego dziś zapraszam na kalmary nadziewane fetą – przepis jest bardzo prosty, a danie zniewalające:) Zachęcam do zajadania się kalmarami, są pyszne, dietetyczne i bardzo zdrowe!

Składniki:

  • 1 kg kalmarów rozmrożonych, bądź świeżych (ja kupiłam już oczyszczone małe kalmary  – znajdziecie je w Biedronce),
  • 250g sera typu feta,
  • kilka przepołowionych pomidorków koktajlowych ,
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Oczyszczone kalmary (ja dodatkowo odcięłam kalmarom “ogonki” i upiekłam je oddzielnie na patelni z oliwą z oliwek i czosnkiem) faszerujemy fetą do 2/3 ich objętości. W połowie faszerowania do każdego kalmara dokładamy pomidorka koktajlowego.
  2. Gotowe owoce morza układamy jeden przy drugiem w formie do tart. Całość sowicie zraszamy oliwą z oliwek i zapiekamy około 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180ºC (termoobieg).

 

kalmary
kalmary nadziewane fetą

Kalmary nadziewane fetą skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy, jako samodzielnie danie lub z ulubionymi dodatkami.

Życzę smacznego!:)

(Odwiedzono 711 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *