Makaron w sosie śmietankowym – klasyka wymiata

Kolorowo, aromatycznie, szybko i smacznie – oto charakterystyka dzisiejszego obiadu. Zapraszam na danie, które jest łatwe w wykonaniu i niezwykle efektowne. Pięknie wygląda na talerzu i doskonale smakuje! Makaron w sosie śmietankowym, złamany brokułem, podkręcony szynką i wzbogacony orzechami. Dawno u mnie nie było makaronu, więc czas trochę zaszaleć.

Składniki:

– 400 g makronu kokardki,

– 1 kulka sera mozzarella starta na tarce o grubych oczkach,

– 8 plasterków posiekanej szynki gotowanej,

– 1 opakowanie dużej śmietany 18%,

– 2 żółtka,

– 2 sprasowane ząbki czosnku,

– ½ główki brokułu,

– sól, pieprz i gała muszkatołowa,

– garść posiekanych orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy 6 minut w osolonym wrzątku.
  3. W szerokim rondlu mieszamy trzepaczką śmietanę z żółtkami.
  4. Następnie dodajemy ser, czosnek oraz szynkę i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając.
  5. Na koniec przyprawiamy sos, dodajemy ugotowany makaron, orzechy i różyczki brokułów.
Makaron w sosie śmietankowym
Kokardki w sosie śmietankowym

15 minut, dokładnie tyle potrzebujemy na przygotowanie powyższego obiadu. Idealne danie dla zapracowanych.

Poziom trudności – łatwe!

Składniki są proste i zwykle obecne w Waszych lodówkach.

Zachęcam do przygotowania takiego makaronu na obiad lub romantyczną kolację, do tego lampka wina i wieczór jest Wasz 😉

Dajcie znać, jak Wam smakowało?

Jestem też ciekawa jakie pasty lubicie najbardziej?

 

Smacznego dnia/wieczoru życzę 😀

(Odwiedzono 60 razy, 1 wizyt dzisiaj)
Polubienie, udostępnienie - na co masz ochotę? 🙂

5 Replies to “Makaron w sosie śmietankowym – klasyka wymiata”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *