Sernik pływający – lekki, pyszny i oszczędny

Sernik pływający nazywany też sernikiem z rosą, to jedno z moich ulubionych ciast. Nie wyobrażam sobie bez niego świąt lub rodzinnych uroczystości. Zwłaszcza, że duża blacha ciasta znika z mgnieniu oka. To też bardzo oszczędny przepis, który polecam każdemu amatorowi domowych ciast.

 

 Bez zbędnych wstępów zapraszam do wspólnego pieczenia – bo zdecydowanie warto!:)


Sernik pływający – przepis:

Składniki (kruche ciasto):

  • 2 szkl. mąki,
    sernik z rosą
    sernik pływający
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1/2 – 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżka smalcu,
  • 10 dkg masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka (białka odłóż do oddzielnego naczynia)

Składniki (masa serowa):

  •  1 kg sera do serników (ja preferuję ten o smaku waniliowym),
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2 całe jajka,
  • 4 żółtka (białka odłóż do oddzielnego naczynia),
  • 1/2 olejku pomarańczowego,

Składniki (beza):

  • niewykorzystane białka (6 szt.),
  • 1 szkl. cukru

Przygotowanie:

  1. Składniki ciasta kruchego wymieszaj ręką w dużej misce. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji “wysmaruj” ciastem dno i ranty blachy o wymiarach 25×36 cm. Ciasto jest dość lepkie – i takie ma być 😉

  2. Wszystkie składniki masy serowej wlej do wysokiej miski i delikatnie zmiksuj. Warto zabezpieczyć naczynie od góry folią aluminiową, bo masa może „pryskać”. Gładką masę serową ostrożnie wlej (jest płynna, stąd nazwa ciasta) do wysmarowanej ciastem blachy.

  3. Blachę z sernikiem włóż do nagrzanego do 180°C (góra-dół) piekarnika i piecz przez ok 50 minut – aż sernik lekko się zarumieni.

  4. Pod koniec pieczenia ciasta ubij na sztywną masę pozostałe białka z cukrem. Posmaruj nim nimi upieczone i jeszcze gorące ciasto, a następnie piecz jeszcze 15 minut.

Sernik pływający ma bardzo delikatny smak i lekką konsystencje. Rozpływa się w ustach:)


sernik z rosą
Sernik pływający


Sernik pływający – rady:

Przechowywanie – wystudzony sernik schowaj do lodówki na górne piętro.

Dodatki – do masy można dodać pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Wtedy sugeruję spód ciasta lekko podpiec przed wlaniem na niego masy serowej. Do masy serowej można też dodać rodzynki lub żurawinę.

Beza – można ją posypać płatkami migdałowymi przed zapieczeniem.

Mała blacha – ze spokojem możesz przygotować taki sernik z połowy porcji. Czas pieczenia pozostaje bez zmian. Ja go w takiej sytuacji piekę w tortownicy o średnicy 24 cm.

Oszczędny sernik
Sernik pływający – oszczędny

Zobacz też:

Ekspresowy sernik z pomarańczową nutą – robi wrażenie smakiem i łatwością wykonania
Sernik z dynią i orzechami włoskimi
Prosty sernik na zimno z twarogu z wiaderka l bez pieczenia – klasyczny, lekki i delikatnie słodki

A jeśli Ci mało…

To zapraszam Cię do mojej kulinarnej gruby lub na Fan Page na FB.

Pozdrawiam smacznie!

Anna Lena

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 8 927 razy, 1 wizyt dzisiaj)

19 Replies to “Sernik pływający – lekki, pyszny i oszczędny”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *