Królewski mazurek – pozycja obowiązkowa podczas Wielkanocy

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkiej Nocy bez królewskiego mazurka. Własnoręcznie wykonany zachwyci naszych gości. Ten specjał kuchni staropolskiej zasługuje na skosztowanie.  Zatem… pieczmy go i delektujmy się jego smakiem. W sklepach są już gotowe mazurki lub spody do jego wykonania. Ja jednak zachęcam do samodzielnego upieczenia tego ciasta. Zwłaszcza, że można je przygotować kilka dni wcześniej. Ja osobiście spód piekę kilka dnia przed świętami, a ozdabiam go dzień przed. Zachęcam do zabawy z dekorowaniem mazurka.

Składniki (ciasto):
·    250 g mąki pszennej,
·    160 g masła (w temperaturze pokojowej),
·    50 g cukru,
·    1 jajko,
·    1 łyżka śmietany 18%,
·    1 rozkłócone jajko do posmarowania rantów

Składniki (obłożenie):
·    1 tabliczka białej czekolady,
·    2 konfitury własnej roboty – brzoskwiniowa oraz wiśniowa,
·    ulubione bakalie do ozdoby,

Składniki (lukier surowy z białek):
·    1 białko,
·    100 g cukru pudru,
·    łyżeczka soku cytryny

Przygotowanie:
1.    Masło kroimy  i łączymy z przesianą mąką, cukrem, śmietaną oraz 1 jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
2.    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Jedną z nich wylepiamy spód tortownicy i nakłuwamy widelcem. Z pozostałego ciasta formujemy ranciki oraz paski, którymi na wzór szachownicy wylepiamy spód ciasta, po czym smarujemy je rozkłóconym jajkiem.
3.    Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 ºC.
4.    Wystudzone ciasto smarujemy czekoladą (uprzednio roztopioną w kąpieli wodnej) oraz konfiturami.
5.    Na koniec przygotowujemy lukier: miksujemy białko z cukrem pudrem. Gotowy lukier przyprawiamy sokiem z cytryny i ozdabiamy mazurek.

Tak przygotowany królewski mazurek będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Już teraz życzę Wam radosnych świąt spędzonych w rodzinnym gronie oraz wielu powodów do uśmiechu na twarzy. Nie zapominam również o udanym lanym poniedziałku (protoplasta splasha) oraz o… szalonym zajączku;) Bawcie się, jedzcie oraz świętujcie w doborowym gronie 🙂

Mazurek królewski
Królewski mazurek

 

 

 

 

 

 

 

 

Polecam Twojej uwadzę również mazurek kajmakowy

 

 

 

 

 

 

 

Mam też dla Ciebie Bezpłatny E-book z 12-ma wielkanocnymi przepisami na dania słodkie i wytrawne (mazurki, pascha, babki, pasztety, chlebki doi  koszyczka i wiele innych).

Wystarczy, że podcza maila na jaki od ręki mam Ci wysłać ten E-book 🙂

(Odwiedzono 830 razy, 1 wizyt dzisiaj)

26 Replies to “Królewski mazurek – pozycja obowiązkowa podczas Wielkanocy”

  1. Przez całe swoje życie nigdy nie piekłam mazurka, bo wychodziłam z założenia, że nie potrafię, a tu proszę! Okazuje się, że nie jest to tak bardzo skomplikowane 🙂 W tym roku na pewno pojawi się on na wielkanocnym stole.

    1. To koniecznie proszę się pochwalić swoim dziełem:) Na Fan Page Bloga mam galerie zdjęć moich potraw w pięknym wykonaniu Czytelniczek:)

    1. Może Ty w te święta wszystkich zaskoczysz i sama przugotujesz mazurek. Sam przepis na ciasto jest prosty. A dekoracje możesz zrobić autorską:)

    1. Jak miło mi czytać takie komentarze:) Dziękuję i zapraszam w moje skormne progi:) Z dużą dozą ciekawości zaglądam do Ciebie 😀

  2. Zrobiłaś naprawdę pysznie wyglądającego mazurka! Ja co prawda odstawiłabym bakalie, bo za nimi nie przepadam ale pewnie chętnie bym skosztowała kawałeczek. Życzę smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *