Krem z brokułów – zielony, aromatyczny i chrupiący :D

Dzień dobry, dziś ugotowałam dla Ciebie zupę-krem z brokułów. Wzbogaciłam jej smak własnoręcznie zrobionym mleczkiem kokosowym oraz prażonymi nasionami. Do tego słodkie marchewki i przyprawy. Całość składa się na pyszną i treściwą zupę. Skosztuj i daj znać, jak Ci smakowało.

 

Składniki:

– 1 spora główka brokułu podzielona na różyczki,

– 2 duże marchewki,

– kawałek pora,

– 1 mała pietruszka,

– sól i pieprz,

– kilka łyżek mleczka kokosowego.

– 2 litry wody,

– spora garść prażonych nasion dyni, słonecznika i pini

Przygotowanie:

1.Włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą i gotować na silnym ogniu przez około kwadrans.

2. Następnie dodać różyczki brokułu i gotować przez kolejny kwadrans.

3. Na koniec dodać przyprawy, mleczko kokosowe i ozdobić prażonymi nasionami.

 

Jak widzisz przepis jest banalnie prosty. Taką zupę można w kilka chwil wykonać i cieszyć się jej smakiem. Polecam dodać do niej sporo prażonych nasion. Ja osobiście lubię jak mi „coś chrupie” w zupie.

Do zupy dodałam mleczko kokosowe, które sama wykonałam – zachęcam, bo wychodzi taniej i więcej tego białego płynu.

 

Życzę smacznego dnia!

Zobacz też, jak zrobić domowe mleko kokosowe z wiórek kokosowych

(Odwiedzono 433 razy, 1 wizyt dzisiaj)

16 Replies to “Krem z brokułów – zielony, aromatyczny i chrupiący :D”

  1. Nigdy nie kumałem tej nienawiści do brokułów. Np. taka brukselka jest gorzka i rozpływa się w ustach, ale nie w taki przyjemny sposób, tylko jakby gniła od środka. Ale brokuły? To smakuje po ugotowaniu jak taka soczysta woda w stałym stanie skupienia.

    1. WSzystko zależy od spoosbu przygotowaniu i podania:) Nieśmiało przyznam, że lubię również brukselkę:) Każdy ma inne prefernencje kulinarne – najważniejsze, żeby w finalnie smakowały nam potrawy, które kosztujemy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *