Kluski śląskie – pycha!

Jako rodowita Wielkopolanka uwielbiam wszystko co jest z pyr (czyt. ziemniaków). Na Śląsku podobnym uczuciem darzy się Białe Kluski Śląskie – idealne jako dodatek do mięsiw z sosem. Dziś zaprezentuje przepis na to cudowne danie. Kluski śląskie są genialne w smaku, nie można się im oprzeć, bo i po co? 🙂

Takie kluski pierwszy zraz zjadałam, gdy same je zrobiłam… wieki temu 😉 Byłam wówczas wczesną nastolatką i oglądałam program kulinarny z udziałem Pana Roberta Makłowicza. Pięknie opowiadał o tych kluskach i do tego w prosty sposób pokazł, jak je przygotować. Dziękuję, nauczył mnie Pan robić genialne kluski śląskie!

Składniki:

-1 kg ugotowanych przeciśniętych przez praskę ziemniaków,

– mąka ziemniaczana,

-3 łyżki mąki pszennej

– 1 jako,

– 1 żółtko,

– 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  1. W dużej misce łączymy ze sobą ziemniaki, jako, żółtko oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie uklepujemy powstała masę i dzielimy ja na 4 części.
  2. 1/4 ciasta wyjąć i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wypełniła powstałą lukę. Następnie dodajemy pozostałe ziemniaki i zagniatamy ciasto.
  3. Formujemy okrągłe kluski, a na ich środku robimy wgłębienie placem.
  4. Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku, gdy wypłyną  zdecydowanie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez chwilę (około 2 minuty).

Gotowe kluski wybitnie smakują podane na ciepło polane sosem lub roztopionym masłem – to wersja dla wegetarian.

Kluski śląskie
Kluski śląskie

 

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 417 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Kluski śląskie – pycha!”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *