Karmelowe ciasteczka bez jajek a’la “Mocny ząbek”

Witam, dziś zapraszam na pyszne karmelowe ciasteczka, które wykonałam bez użycia jajek. Przepis jest bardzo prosty, nie potrzebujemy nawet miksera! Ciastka doskonale komponują się ze szklanką zimnego mleka. To idealna propozycja na słodki podwieczorek.

Składniki:

  • 1 szkl. cukru trzcinowego,
  • 115g masła,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 70 g potłuczonych/posiekanych orzechów włoskich,
  • 240 g mąki tortowej

Przygotowanie:

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, cukier,  syrop klonowy oraz sól – wszystkie składniki często mieszamy drewnianą łyżką.  Po kilku minutach dodajemy olejek waniliowy oraz sodę. Całość dokładnie mieszamy, aż masa delikatnie zgęstnieje.
  2. Następnie zdejmujemy miskę z naszymi składnikami z kąpieli wodnej. Do masy dodajemy orzechy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
  3. Do powstałej masy stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Jeśli od razu wrzucimy całą mąkę nie uzyskamy właściwej konsystencji ciasta. Masa powinna przypominać ciasto na kruszonkę.
  4.  Na koniec rękoma formujemy małe kule, które rozpłaszczamy w dłoniach i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy 10 minut w piekarniku z termoobiegiem uprzednio rozgrzanym do 180°C.

Po upieczeniu pozwalamy ciastkom ochłonąć i dopiero ostudzone zdejmujemy z blachy.  Karmelowe ciasteczka dzięki cukrowi rozpuszczonemu w kąpieli wodnej mają delikatny słodki smak. Są również chrupkie i dość twarde, dlatego nazwałam je “Mocny ząbek”. Smakują wyśmienicie, zachęcam do ich upieczenia:)

Karmelowe ciastka
Karmelowe ciastka

 

Życzę smacznego!

(Odwiedzono 600 razy, 1 wizyt dzisiaj)

13 Replies to “Karmelowe ciasteczka bez jajek a’la “Mocny ząbek””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *