Jogurtowe muffinki – ponętne i kuszące

Jogurtowe muffinki uwiodą każdego amatora słodyczy. Ekspresowo znikają z talerza – Wasi goście je pokochają.  Polecam ten przepis wszystkim łasuchom – zwłaszcza, że jest bardzo łatwy w wykonaniu. Jogurt naturalny nada muffinkom lekkości.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki.
muffinki
Jogurtowe muffinki
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • torebka cukru waniliowego,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g roztopionej margaryny,
  • 2 połówki brzoskwini z puszki,
  • kilka kostek gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie “suche” składniki (mąka, cukry, proszek do pieczenia) wsypujemy do dużej miski i mieszamy.
  2. Do drugiego naczynia wlewamy roztopioną margarynę i łączymy z jajkami, jogurtem oraz poszatkowanymi brzoskwiniami.
  3. Zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy trzepaczką lub mikserem – do uzyskania gładkiej masy.
  4. Gotowe ciasto wlewamy do papilotek i ozdabiamy startą lub posiekaną czekoladą.
  5. Całość pieczemy na złoty kolor przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg).

Jogurtowe muffinki wyciągamy z foremek tylko, gdy są wystudzone. W innym przypadku rozpadną  się – a byłaby to wielka szkoda!

Ostrzegam, że te ciastka uzależniają, więc na początek może warto upiec 2 blachy?:)

Smacznego!:)

(Odwiedzono 113 razy, 1 wizyt dzisiaj)

One Reply to “Jogurtowe muffinki – ponętne i kuszące”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *