Jak upiec buraki w folii lub jak upiec buraki w całości, to dość częste pytania, jakie ostatnio zadajecie na forach. Jako dobra dusza szybko spieszę z odpowiedzią.
Dziś przedstawię bardzo prosty przepis na pieczone buraki w piekarniku.
Jedyne czego potrzebujesz to: buraki, folia aluminiowa i piekarnik 🙂
Pieczone buraki to doskonały składnik sałatek, ciast i past kanapkowych, np, hummusu – pięknie go zabarwi i doda ciekawego smaku.
Polecam Ci jedzenie tych warzyw, bo to skarbnica wartości odżywczych.
Wzmacniają układ krwionośny, zapobiegają anemii, są bogate w kwas foliowy (cenna informacja dla Pań planujących ciężę), pomagają unormować poziom cholesterolu i do tego wszystkiego świetnie smakują.
Uwielbiam pieczone warzywa – łatwo możesz się o tym przekonać, bo właśnie ruszyła dystrybucja kolejnego e-booka, tym razem warzywnego:) Zaszalałam w nim – są w nim zarówno dania słodkie, jak i wytrawne 🙂
Składniki:
- buraki,
- folia aluminiowa,
- blacha
Przygotowanie:
Buraki należy starannie umyć i wysuszyć – skórki nie obieramy.
Super dorodne okazy można przeciąć na pół.
Tak przygotowane bulwy zwijamy w folię aluminiową i umieszczamy na blaszce do pieczenia.
Ja dodatkowo przebijam je szpilą do mięsa – patrz zdjęcie obok.
Dzięki temu szybciej się pieką, ale nie musisz tego robić.
Buraki pieczemy w 180°C, czas jest uzależniony od ich wielkości, ale około godziny powinno wystarczyć. Jeżeli po wskazanym czasie wykałaczka lub nóż wchodzi w buraka jak w masło, to znaczy, że bulwa jest już gotowa. A jeśli poczujemy opór, to należy wydłużyć czas pieczenia.
Pieczonego buraka możemy jeść ze skórką lub bez – to zależy od naszego gustu.
Jesienią i zimną nie mamy do wybory zbyt wiele świeżych warzyw, a buraki to prawdziwy róg obfitości.
To uniwersalne warzywo, świetnie nadaje się do sałatek, jako dodatek do kanapek lub słodka baza do Brownie – na który przepis jest dostępny w e-booku “Legalny przemyt warzyw”. Poniżej formularz do pobrania bezpłatnego e-booka.
Buraki uwielbiam w każdej postaci, tak więc myślę, że niedługo wypróbuję Twój sposób 🙂
Zachęcam – ja też uwielbiam buraki, tyle można z nich zrobić, że aż głowa mała 🙂 I do tego są takie pyszne 🙂
Całe wieki nie jadłam buraków…
To moze wladnie dzis jest ten czas, aby ich skosztowac? ?
Buraki zjem w każdej postaci. Bardzo fajny I prosty patent :). Uważam że buraki są jeszcze bardzo niedocenione…
To zachecam, bo sa pyszne i niedoceniane?
Buraki są pyszne, a przede wszystkim bardzo zdrowe! Jednak szczerze powiedziawszy, zawsze robiłem wersję z obraną skórką 🙂
Ja tez preferuje bez skórki, ale smialo mozna ja jesc ? Kwestia upodoban ?
Uwielbiam buraki w każdej postaci 🙂
Popieram, zdecydowanie warto je jesc ?
A ja nie lubię buraków, ale w ostatniej ciąży wyprowadziły mnie w 2tygodnie z ogromnej anemii, więc darzę je ogromnym szacunkiem 😉
Całą ciąże je jadłam – bardzo pomagają 🙂
Buraki lubię bardzo, a od kiedy mam dziecko to jemy je jeszcze cześciej (córcia uwielbia buraki w każdej postaci) co mnie bardzo cieszy 🙂
To gratuluje, tak 3mać! 🙂 Moje dzieci też je lubią 🙂
Będę musiała kiedyś spróbować 🙂
Polecam, bo są obłędne w smaku 🙂
I już chyba wiem co zrobimy jutro na obiad 🙂
Buraki lubię w każdej postaci 🙂 a te pieczone maja dla mnie bardziej wyrazisty smak niż gotowane.
Buraków nie lubię za bardzo – tylko w wersji barszczu u mnie przechodzą! No, może czasami, od święta, i takie tarte zjem… ALe to musi być naprawdę duże święto! 😉
Wow nigdy nie słyszałam o pieczeniu buraków 😀
Muszę przyznac ze nie jadłam jeszcze pieczonych buraków a to takie proste 🙂
bardzo lubię pieczone buraki, zdecydowanie bardziej niż gotowane 🙂
Kocham buraki i sama często piekę! Ja po prostu wrzucam je do naczynia żaroodpornego z pokrywką i innymi korzeniowymi dla towarzystwa! Jeszcze prościej 🙂
Pieczone buraki są super 🙂 Lubię je dołączać do sałatek 🙂
Będę musiała podpowiedzieć siostrze sposób ze szpilką w buraczku, ostatnio zdarza jej się piec buraczki dla synka 🙂
Od dawna tylko w ten sposób przygotowuję buraki. Do wszystkich potraf, gdzie kiedyś buraki gotowałem w wodzie. Barszcz wychodzi zupełnie inny, intensywny.
Dokładnie – smak jest lepszy. Będę jeszcze testowała pieczenie buraków w glinianym garnku lub naczyniu żaroodpornym 🙂
Uwielbiam buraki z piekarnika! Lubię też łączyć je z podpiekanymi ziemniaczkami, już chyba wiem, co jutro na obiad:)
Wspaniale, życzę smacznego! 🙂
Uwielbiam czerwone buraki, ale z pieczonymi jeszcze nie miałem doświadczenia. 😉
To polecam spórnować – są obłędne 🙂
Buraki, nasze polskie SUPER FOODS. Dzięki za ten artykuł. Na pewno wypróbuje.
Kiedyś musze w końcu upiec buraki samodzielnie. Przeważnie albo je gotuję, albo kupuję gotowe.
Ja ostatnio upiekłam je w piekarniku bez folii i też super wyszły – muszę na ten temat poczynić artykuł 🙂 Moim zdaniem pieczone są smaczniejsze od gotowanych, bardziej wyraziste 🙂