Jak mrozić pierogi? Przedświąteczny alert ;)

Świętą się zbliżają i coraz częściej pytacie jak mrozić pierogi? To dość istotna kwestia, zwłaszcza, gdy lepimy ję przed świętami. Już Wam odpowiadam – można je zamrozić zarówno surowe, jak i ugotowane. Ja dziś przedstawię Wam zalety mrożenia pierogów surowych, ponieważ uważam, że to jest oszczędność czasu – tylko raz je gotujemy. A przed świętami każda minuta jest cenna 🙂


Jak mrozić pierogi – skuteczna instrukcja:

Surowe pierogi na folii
  1. Na deseczkę wkładam folię spożywczą, i dopiero na nią surowe pierogi – uważając, aby się nie  dotykały, bo się posklejają.
  2. Wkładam do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie odwracam je,  nakrywam kolejną warstwą folii spożywczej i wkładam na nie nową partię pierogów do mrożenia. Sugeruję, aby nasza pierogowa konstrukcja miała maksymalnie 2 poziomy, jak na zdjęciu.
  3. Gdy pierogi będą już zamrożone na kość przekładam je do woreczka foliowego i wkładam kartkę z opisem zawartości – wagą i datą pakowania. Data jest ważna, bo pierogi można mrozić przez 3 miesiące.

Jak gotować mrożone pierogi?

Zamrożone pierogi wrzucam do osolonego wrzątku, gdy wypłyną na powierzchnię skręcam gaz na minimum i gotuję je jeszcze przez 5 minut.


Mam nadzieję, że już teraz wiecie jak mrozić pierogi i oszczędzać przy tym czas 🙂 Więcej o mrożeniu możesz przeczytać w mojej książce “Bez marnowania. Kuchnia Zero Waste”. 

Bez Marnowania zjem cie
“Bez Marnowania. Kuchnia Zero Waste” Anna Lesz

Pisząc ten post słucham kolęd i powiem Wam, że dopadła mnie taka miła i lekka świąteczna atmosfera. Dodatkowo, gdy ugotowałam dziś pierogi, to dosłownie się na nie rzuciłam. Skosztowałam kilku i stwierdziłam, że są za dobra, bym przebywała z nimi w jednym pomieszczeniu, bo nie ręczę za siebie, a przecież mają być na Wigilię… Tak więc, jeśli

szukacie przepisu na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, to chętnie Was nim poratuję 😉

Prezent dla Ciebie

Ten wpis cieszy się ogromną popularnością na święta i z tej okazji zostawiam prezent, czyli E-book z poradami, jak nie marnować jedzenia w święta. Są tam proste receptury na nadprogramowe białka, żółtka, czy konfiturę z owoców po kompocie z suszu. A do tego przepis na płyn do sprzątania z tylko 2 składników i porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce. Wystarczy “kliknąć” poniższe zdjęcie przycisk pod nim i E-book będzie Twój.

Zero Waste w kuchni w Święta

Pobieram bezpłatnego E-booka

Zobacz też:

Pieogi z twarogiem
Pyszne pierogi na słodko. Wykorzystasz do nich żółtko, które zostanie Ci po upieczeniu pierników całusków.

Dziękuję, że doczytałaś do końca ten post. Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji, to zapraszam Cię również na Fanpage Zjem Cię na Facebooku,Instagramie lub do  Zamkniętej Grupie Kulinarnej

Pozdrawiam smacznie

Anna Lena 

ze Zjem Cię!

(Odwiedzono 22 675 razy, 1 wizyt dzisiaj)

15 Replies to “Jak mrozić pierogi? Przedświąteczny alert ;)”

  1. U nas zazwyczaj nie ma co mrozić – pierogi i uszka przygotowujemy w Wigilię, a przez Święta zjadamy wszystko 🙂 Jeśli jednak zdarzy się cud i jest co zamrozić to raczej ugotowane.

    1. Patent mojej mamy – robiła i robi tak, a ja po niej 🙂 Ciapa wychodzi, jeśli pierogi za długo się gotuję.
      Maksymalnie można je gotować 5 minut od wypłynięcia na powierzchnie.

      Podczas mrożenia nie można posklejać pierogów.

      Proszę kiedyś spróbować, ręczę, że wszystko wyjdzie idealnie 🙂

      Wesołych Świąt! 🙂

    1. Mroziłam już ruskie, z serem na słodko, z feta i szpinakiem oraz te.
      Max możesz je trzymać w zamrażalce, dlatego warto opisywać opakowania.

      Zamrożone ruskie gotuję 5 minut od czasu wypłynięcia 🙂

      Wesołych Świąt 🙂

  2. Wypróbuję Twój sposón napewno. Ja zawsze mroziłam pierogi na talerzu a potem przekładałam zamrożone do woreczka. Twój sposób bardzo mi się spodobał. Czesto jestem w podróży więc zapas mrożonych dań muszę mieć w lodówce. Pozdrawiam

  3. Hej, ciekawy artykuł, sporo się dowiedziałam 🙂 mam takie pytanie do osób, które często mrożą sporo pierogów – czy używanie zamrażarki skrzyniowej? Rozważam taki zakup, to chyba wygodne przy trzymaniu takich samych produktów. Czy ktoś może mi polecić jakiś model? Byłabym wdzięczna za opinie o sprawdzonym sprzęcie i pomysły, co tam jeszcze mogę mrozić 🙂 Pozdrawiam

    1. Można tak też zrobić, wtedy folię warto położyć na deseczkę, którą później razem z pierogami odłożymy do mrożenia. Gdy pierogi będą zamrożone na kość można je przesypać do zbiorczego opakowania.

  4. A można może bez odwracania pierogów po jednym, nakryć je drugą folią, a potem cały pakunek na raz odwrócić? Czy może odwraca się pojedynczo żeby odkleić od folii?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *