Jajeczne muffinki na śniadanie, kolacje i do pracy :)

Dziś przygotowałam dla Ciebie proste i smaczne jajeczne muffinki – idealne na śniadanie czy kolacje.

W roli głównej wystąpią jajka i szpinak 😀

Z powodzeniem można je również zapakować i spałaszować w pracy – znakomicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Polecam Ci ten przepis z uwagi na jego prostotę i szybkość wykonanania. Jeśłi masz sporo pracy, to możesz jajeczne muffinki wykonać wieczorem – poleżakują w lodówce i na śniadanie, jak znalazł 🙂

 

 

Składniki:

  • spora garść szpinaku (świeży/ mrożony – jaki macie),
  • masło klarowane,
  • 4 jajka,
  • 10 przepołowionych małych kulek mozzarelli (lub pół dużej kulki pokrojonej w kostkę),
  • 10 przepołowionych pomidorków koktajlowych (lub pół dużego pokrojonego w kostkę),
  • 1 ząbek czosnku,
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz kolorowy, czosnek niedźwiedzi

 

Przygotowanie:

  1. Na maśle klarowanym blanszujemy szpinak, następnie dodajemy rozgnieciony czosnek.
  2. W oddzielnej misce łączymy ze sobą masę szpinakową z pozostałymi składnikami.
  3. Całość piec w formie do muffinek przez około 20 minut w temperaturzę 200°C.

 

Tak przygotowane muffinki można podawać z keczupem lub domowym Guacamole (1/2 awokado, sól, pieprz kolorowy, sok z cytryny).

Przyznam, że bez dodatków też są pyszne 😉

Muffinki z jajek i warzyw
Jajeczne muffinki

Ja lubię zrobić wieczorem większą porcje takich muffin. Dzięki temu mam zapewnioną smaczną kolacje, śniadanie i ewentualnie jeszcze przekąskę do pracy.

 

Takie muffinki to śniadaniowy hit, który z całym sercem Ci polecam i życzę smacznego!

 

Daj znać, jak Ci smakowało? 🙂

A może masz jakieś inne sprawdzone pomysły na przekąski do pracy lub szybkie śniadnia/kolacje?

 

Życzę smacznego wieczoru! 😀

(Odwiedzono 1 578 razy, 1 wizyt dzisiaj)

12 Replies to “Jajeczne muffinki na śniadanie, kolacje i do pracy :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *