Jaglane gofry – i nic się nie zmarnuje w Twojej kuchni

Jaglane gofry to pyszny legalny deser, można go wcinać bez wyrzutów sumienia. Świetnie komponuje się z owocami, bitą śmietana i wszelkimi polewami. Można zaszaleć podczas ich ozdabiania.

Do upieczenia gofrów potrzeba odrobiny ugotowanej kaszy jaglanej. Zatem, jeśli została Wam po obiedzie garstką kaszy, to już wiecie co można z niej wyczarować🙂 I tym sposobem nic się nie zmarnuje, a Wy będziecie się delektować zdrowymi goframi.


Jaglane gofry – przepis

Składniki:

Jaglane gofry

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
5 łyżek mąki orkiszowej tortowej,
1 jajko,
1 łyżka roztopionego masła klarowanego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/sody oczyszczonej,
1/2 szkl mleka roślinnego/krowiego,
Słodziwo do wyboru – 1 łyżeczka, np: ksylitolu, syropu z agawy lub cukru kokosowego

Przygotowanie:

Białko ubij na sztywno.

Do blendera wrzuć pozostałe składniki i zmiksuj je na gładko.

Na koniec do masy dodaj ubite białko i całość delikatnie wymieszaj.

Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej 3 spore łyżki ciasta i piecz przez 4 minuty. Ja moją waflownicę ustawiłam na trzeci poziom grzania.

 

Jaglane gofry – rady:

Pamiętaj, aby w tym czasie nie otwierać gofrownicy, bo gofry rozpadną się.

Świeżo upieczone gofry jaglane mają strukturę wafelka.
Gdy ostygną stają się miękkie i puszyste.

 


Jaglane gofry to świetna alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Można je serwować zarówno małym, jak i dużym.

Z kaszy jaglanej można wyczarować mnóstwo smakołyków. Ja zwykle ją jem na słodko, genialnie sprawdza się jako baza bezglutenowych naleśników, można z niej zrobić zapiekankę owocową lub stworzyć szarlotkę. Możliwości jest sporo.

Zwłaszcza jesienią i zimą zachęcam do pałaszowania kaszy jaglanej, bo jest niezwykle pomocna podczas walki z karatem.

Sami widzicie, że kasza jaglana to istny cud natury 😉

A jeśli macie ochotę na więcej zdrowych słodkości, to zapraszam po odbiór bezpłatnego e-booka ze świątecznymi przepisami. Znajdziecie w nim receptury na ciasta klasyczne oraz ich odpowiedniki wegańskie, czy bezglutenowe. Do tego dietetyczne przepisy i słodkości z dedykacją dla najmłodszych.

Wystarczy zapisać się poniżej na listę, a po chwili e-book będzie słodko pachniał na Twojej skrzynce e-mail.

 

(Odwiedzono 4 852 razy, 1 wizyt dzisiaj)

18 Replies to “Jaglane gofry – i nic się nie zmarnuje w Twojej kuchni”

  1. Lubię przepisy na słodkie, gdzie eliminuje się białą mąkę. Żona woła ma być puszyste, ja mówię ma mieć smak. I wojna domowa się zaczyna. Dobrze, że to ja trzymam kierownicę w kuchni.

    1. Witam, sądzę, że to kwestia gofrownicy i jej ustawień. Ja moją waflownicę włączyłam na trzeci poziom grzania, może u Pani trzeba inaczej ustawić gofrownicę? Sugeruję następnym razem ustawić wyższą temperaturę lub zostawić taką, jak w przepisie, ale pozwolić gofrom piec się dłużej, może z minutę lub dwie extra? Gofry zawsze rozpadają się, jeśli są niedopieczone. A jeśli mimo prób gofry będą się rozpadać, to może lepiej upiec z nich naleśniki, aby nie marnować ciasta? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *