Imbirowe pierniczki z melasą i mąką żytnią – odchudzony smak tradycji

Imbirowe pierniczki z melasą i mąką żytnią, to moja dzisiejsza propozycja dla Mikołaja.

Na święta również świetnie się sprawią – są korzenne, miło się je chrupie oraz pachną cynamonem i imbirem.

Śmiało można je powiesić na choince zamiast bombek. Tak ustrojona choinka będzie naszym piernikowym szwedzkim stołem 😉

Jedynym minusem tych pierniczków jest to, że strasznie szybko znikają – więc radzę zrobić od razu podwójną porcje. Ja już podczas pieczenia zjadłam 1/3 gotowych pierników… Więc sami wiedzie… 😉

Ponieważ ostatnio dużo u mnie klasycznych słodkości, postanowiłam przygotować nieco odchudzone imbirowe pierniczki, z melasą zamiast miodu. Wyszły wybornie i smakują jak tradycyjne świąteczne pierniki bez udziwnień 😉

Składniki:

  • 150g melasy (u mnie karobowa, ale buraczana też jest świetna),
  • 380g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 110g masła w temperaturze pokojowej,
  • 100g cukru kokosowego, może być trzcinowy lub zwykły,
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników (przepis na domową wersje jest tu)

    Domowa przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • płaska łyżeczka mielonych goździków,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W rondlu umieść melasę, cukier i masło – całość mieszaj i podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gotową miksturę ostudź (tylko nie zjedz całej, bo smakuje jak toffi).

Do miski wrzuć przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Na środku zrób dołek, wbij w niego jajko i całość polej melasową masą. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Pol leżakowaniu ciasto wyjmij z lodówki, ostrym nożem podziel je na mniejsze części.

Rozwałkuj je na płaskie placki – blat możesz podsypać mąką, o ile nie stosujesz sylikonowej maty.

Wycięte pierniczki umieść na papierze do pieczenia i piecz około 8 minut w temperaturze 175°C

Imbirowe pierniczki z melasą pachną obłędnie – genialne zaraz po upieczeniu, jak i ostudzone.

Są dość twarde, ale też cienkie – co daje ogromną frajdę podczas ich chrupania.

Jeśli chcesz ustroić choinkę piernikami, to po wycięciu z nich kształtu zrób dziurkę słomką do picia. Podczas pieczenia ta dziurka nie zarośnie 😉 Później wystarczy tylko przewlec przez pierniczki wstążkę lub jutowy sznurek i słodka ozdoba będzie gotowa.

Pierniki bez miodu
Imbirowe pierniczki z melasą

Polecam Twojej uwadze również klasyczne pierniki z lukrem królewskim

Pierniki z lukrem królewskim

Daj znać, które bardziej przypadły Ci do gustu.

Poza piernikami na świątecznym stole króluje też sernik, makowiec, szarlotki, orzechowe ciasta i kompot z suszu. Na to wszystko i jeszcze więcej znajdziesz przepisy w bezpłatnym e-booku „Słodkie Święta”. Zapisz się, a e-book będzie Twój 🙂

(Odwiedzono 1 049 razy, 1 wizyt dzisiaj)

30 Replies to “Imbirowe pierniczki z melasą i mąką żytnią – odchudzony smak tradycji”

  1. Miałam dziś piec pierniczki, jak co roku, ale rodzinne sprawy pokrzyżowały mi plany. Może nie tylko upiekę je w inny dzień, ale wypróbuję nowy przepis 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. Już widziałam te pierniczki na innym kanale – ale tam nie widziałam tych polukrowanych <3 Jeny, jakie one są piękne! Ja sama piekłam pierniczki w tym roku (po wielu latach świątecznego nic nie robienia) i w tym roku jeszcze nie lukrowaliśmy, ale jak patrzę na te, to chyba jednak się skuszę i coś pokombinuję 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *